Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Het belang van een goede besturingstechnologie

(Of: "Test, of ge wordt geflest!")

Verbaast u zich ook wel eens over de immer toenemende idioterie als naar u het nieuws luistert? Ik helaas wel. Na bijna vier jaar Trump dacht ik dat we het ergste wel gehad hadden totdat hij zijn aanhang op een verkapte manier opriep tot geweld tegen de gekozen volksvertegenwoordiging.

Nu kun je van Trump zeggen wat je wilt, maar inconsistent is hij zeker niet. Al vanaf het eerste moment dat ik via de TV met hem geconfronteerd werd, u weet wel in dat spel The Apprentice waarin kandidaten op een afschuwelijke wijze voor schut gezet werden, vroeg ik me af wat dat voor een rare kwibus was. Persoonlijk houd ik er niet van om zo met mensen om te gaan zodat ik zelfs die eerste aflevering niet afgekeken heb. Kennelijk spreekt die stijl toch veel mensen aan en wist hij zich een grote schare fans te verwerven.

Wat mij werkelijk verbaasd heeft is dat een groot deel van de Amerikanen (bijna 50%) toch weer op hem gestemd heeft. Kennelijk zit het opportunisme daar zo diep dat het voor velen moeilijk is om onderscheid te maken tussen narcisme en leugens en een zelfs beperkte vorm van fatsoen en eerlijkheid. Vooral de Republikeinse partij heeft me verbaasd, het leek wel of met het overlijden van John McCain het laatste restje fatsoen uit die partij verdween.
Opportunisme en een verlangen naar macht blijken gevaarlijke drijfveren die het slechtste in mensen naar boven brengen.

De laatste vier jaar Amerikaanse politiek lijken mij hiermee voer voor psychologen en andere duiders van mens en cultuur. Ik ben werkelijk benieuwd hoe zij deze afgelopen periode gaan duiden, dat we hier nog niet vanaf zijn, zoveel is mij wel duidelijk.

Om het in perspectief te plaatsen kunnen we deze periode, en de opmaat daar naar toe, het beste met een technisch systeem vergelijken. Vergelijken we dit met bijvoorbeeld een besturingssysteem voor de procesindustrie, zoals een raffinaderij, dan hebben we denk ik wel een goede overeenkomst.
Als er in de besturing van een raffinaderij een fout ontstaat dan zijn de poppen meteen aan het dansen (om maar een passende beeldspraak te gebruiken), met als ultieme ramp een grandioze explosie.
Stel, we hebben zo een systeem dat, met hier en daar wat problemen en het nodige noodzakelijke onderhoud, op zich redelijk en met een voldoende rendement draait. Toch kan het dan noodzakelijk zijn een van de (hoofd) besturingscomputers te vervangen.
Zo een vervanging lijkt veel op een presidentswissel in de Verenigde Staten, je vervangt gewoon jouw hoofd besturingscomputer dan in vol continue bedrijf!

Hoe zou u zo een vervanging dan uitvoeren? Koopt u uw nieuwe besturingscomputer via AliBaba, vol met ongedefinieerde en waarschijnlijk inadequate software…….? Om dan bij de vervanging gewoon de stekkers van de ene computer op de andere over te zetten? En dan waarschijnlijk te ontdekken dat niet alle kabels passen? Om over voorafgaande testen maar niet te spreken.

Natuurlijk niet! Geen enkel, enigszins technisch onderlegd persoon zou zo waanzinnig zijn om deze strategie ook maar te overwegen.
Toch is dit precies waar onze Amerikaanse vrienden vier jaar geleden voor hebben gekozen. Daar hebben ze een redelijk goed werkende besturingscomputer (Obama) vervangen door een besturingscomputer met bij elkaar gefantaseerde specificaties (Trump) zonder ook maar een enkele voorafgaande test. Of u moet zijn verbale geweld en wilde ideeën een test willen noemen……
Technisch gesproken de ideale situatie voor een ramp, die we dan ook hebben zien voltrekken.
Want wat gebeurt er als een besturingscomputer niet doet wat hij zou moeten doen om het geheel (een land of een raffinaderij) te besturen? Hij laat steken vallen die zichtbaar worden als het lekken van olie, afname van efficiëntie of erger, enkele of meerdere kleine of grote explosies.
Dit is nu precies wat we hebben zien gebeuren. Om er maar een paar te noemen: een toename van (rechts) geweld, verstoring van de goede relaties in de wereld en als laatste grote ramp een bestorming van het Amerikaanse Capitool, vaak beschouwd als het symbool van democratie.

Moraal van het verhaal? Vertrouw niet blindelings op mooie praatjes van (would be) politici, maar blijf alert en probeer test cases te ontdekken waartegen je de moraal en kwaliteiten van deze lieden kunt afzetten en geloof vooral niet de zelf opgestelde specificaties zonder deze eerst te verifiëren.