Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

Halfgeleiders, een strijd om geld en macht

(Of: Nationalisme versus gezond verstand)

Volgt u het nog? Wie neemt nu wie over in halfgeleiderland? Ongewild is NXP het slachtoffer van een strijd tussen 2 reuzen, Qualcomm en Broadcom.
Dacht NXP het eindelijk voor elkaar te hebben met de overname van Freescale zijn ze plotseling zelf ineens overname prooi.

Toch kan het niet helemaal als een verrassing komen, ook in de jonge jaren van NXP was dit schering en inslag. Toen NXP nog Philips Semiconductor heette en onderdeel van Philips was waren ze zelf ook op jacht. Hier ging het om de inkoop van digitale en microprocessor technologie. Als semiconductor leverancier voor alle Philips onderdelen was Philips Semiconductor bijzonder sterk in de ontwikkeling en productie van analoge IC’s en digitale componenten. De ontwikkeling van de microprocessor was daarbij aan hen voorbij gegaan. Door de overname van Signetics in 1975 kreeg Philips toegang tot het digitale spectrum met als meest bekende IC de beroemde 555 timer. Dit bleek niet genoeg en in 1999 werd VLSI overgenomen.
Helaas was dit onvoldoende, Philips was dan wel het bedrijf waarin technologie tot grote wasdom kon komen, maar van succesvolle vercommercialisering had de toenmalige top minder kaas gegeten.

Dit kan beter moet men toen gedacht hebben, laat ons Philips Semiconductor verkopen. Onder een Private Equity Group én met een torenhoge schuld zag NXP het daglicht. Dat dit niet betekende dat er van af dat moment geen onjuiste beslissingen werden genomen bewijst de overname van de cellular (mobile) tak van Silicon Labs in 2007. Hoezo niet slim? Mobiel is toch de toekomst? Ja, dat wel, maar als je dan in 2008 daar weer mee stopt (verkoop aan ST-Microelectronics) is de vraag wat je ermee wilde bereiken.
Toch heeft NXP een fantastische prestatie geleverd, na een grondige reorganisatie in 2008, de schuldenlast verminderd met een succesvolle beursgang in 2010 en vanaf 2013 een notering in de NASDAQ-100. Met als klap op de vuurpijl: de overname van Freescale in 2015. Al met al een succes verhaal, net als de andere Philips telg: ASML.

Hoe moeten we nu kijken naar het rumoer over de overname van NXP door Qualcomm en de poging van Broadcom om Qualcomm, maar dan zonder NXP, over te nemen?
Alhoewel het nu erg mistig wordt kunnen we de mist wel wat oplossen en onze populistische Amerikaanse president helpt ons daarbij maar wat graag!
Ja overnames zijn goed, zolang het Amerikanen zijn die overnemen! Een Singaporees bedrijf dat een Amerikaanse halfgeleider fabrikant overneemt? No-way!
En een Amerikaans bedrijf dat een Europese halfgeleider fabrikant overneemt? Yes, America first!

Bespeurt u hier ook enige ongelijkheid?
Ja, in alle redelijkheid kan ik hier weinig anders in zien dan een populist die voor de Bühne wat roept om af en toe wat te scoren.
Dezelfde stuiptrekkingen zien we hem ook uithalen op andere vlakken. Gevestigde instituties zoals WTO (World Trade Organization) worden genegeerd onder het mom van “ze doen niet wat ik wil dus zijn ze tegen ons”.
Eigenlijk is dit hetzelfde als wat de Britten bij de Brexit ten toon spreiden, “we krijgen onze zin niet, dus de EU is waardeloos en we willen ervan af”.
Is u de toonzetting van Theresa May en Boris Johnson opgevallen na de vergiftiging met zenuwgas van die gevluchte Russische spion en zijn dochter? Nu hoor je hen ineens spreken over “onze Europese vrienden” en hoe solidair we samen moeten zijn!

Ja, nationalisme en populisme is mooi voor de Bühne, maar in een grimmige wereld sta je toch mooi alleen.

Hoe het met NXP afloopt? We gaan het zien. Persoonlijk hoop ik dat de aandeelhouders niet zwichten voor het Qualcomm bod en dat we NXP, niet voor Nederland, maar voor Europa kunnen behouden!