Column & Opinie

Gastvrijheid heeft zijn grenzen

Nederlanders zijn over het algemeen behoorlijk gastvrij en BNN laat dit geregeld zien. Toch weten u en ik dat gastvrijheid grenzen heeft. Een onguur type die bij je aanbelt, nodig je niet uit om koffie te drinken. zeg nu zelf, we hebben allemaal een goed beeld van het uiterlijk van een dergelijk iemand en dat maakt het gemakkelijk om te beslissen voor wie we de deur open doen. Een deur overigens die minimaal is afgesloten met een goed slot, want dat is ons ook door de media in alle vormen aangeraden.

Tja, en dan lees je dat in de gemeente Veere zelfs de sluizen digitaal gastvrij zijn. Je hoefde alleen maar “Veere” te roepen en de sluisdeuren gingen als ‘sesam open u’ netjes voor het water aan de kant.
Tegenwoordig moet alles via Internet te besturen zijn en wel op elke plek, onafhankelijk van wel systeem dan ook. De techniek maakt het mogelijk om machines een eigen webserver te geven waarin belangrijke parameters aangepast kunnen worden. Onder het motto, “gemak dient de mens” zijn er zo honderden webservers actief die met elke standaard Internet-browser te benaderen zijn. Het enige dat je moet weten, is het IP-adres.
Nu denkt men dat IP-adressen al een grote barrière oproepen, maar een beetje slimme hacker heeft snel een programmatje geschreven waarmee hij adressen scant om de servers te vinden. Gelukkig is er ook nog zoiets als een gebruikersnaam en een wachtwoord dat er voor moet zorgen dat indringers niet naar binnen kunnen komen, maar in het geval van de sluis bij Veere was het wachtwoord wel heel gemakkelijk. Niet slim, zeker niet als er achter dit wachtwoord kritische processen schuil gaan.
Gelukkig biedt ook hier de techniek weer de nodige mogelijkheden en zijn er systemen waarbij alleen vooraf ingestelde gebruikers toegang kunnen krijgen of systemen met versleuteling van de data. Deze technieken moet men wel inzetten, want we sluiten ons huis ook niet meer af met de standaard baardsleutel uit het jaar nul. Alles kan tegenwoordig, zolang we er maar goed over na willen denken. En denk nu niet dat techniek toverwerk is.
Dat kon alleen Ali Baba.