Column & Opinie Ronald ten Boden

Over Ronald ten Boden

Ronald was van 2012 tot en met 2022 werkzaam bij FHI, federatie van technologiebranches, o.a. als branchemanager Industrial Automation FHI / member managementteam. In deze periode schreef Ronald met regelmaat columns voor e-totaal.

Gaat de mensheid te ver met technologie?

Beleidsmakers en technologieondernemers werden op het FHI Federatiecongres door twee inspirerende sprekers getrakteerd op uiteenlopende visies op de cyberwereld van nu en de toekomst.

Het openingswoord voor de sessies onder het thema ‘Leven in de Cyber World, was voor futurist en IT-ondernemer Yori Kamphuis. De futurist vertelde in zijn betoog over de zegeningen die technologie kan brengen. Van het uitlezen van de hersenen, hetgeen het mogelijk maakt om kunstarmen te bewegen, tot de mogelijkheden van nieuwe DNA-technologie.

Gevolgd door een tegenbeweging van Sidney Vollmer, schrijver en creatief denker. Hij zag naast voordelen ook risico’s in zijn visie op de cyberwereld van nu.

Vanuit het publiek kwam de vraag of we met de robotisering en de snelle integratie van kunstmatige intelligentie ons als mensheid niet totaal overbodig maken, sterker nog: dat de robots op een bepaald moment onze vijand worden. We komen dicht bij het punt waarbij killer robots (volledig autonome, dodelijke wapens) kunnen worden ingezet, de ontwikkeling gaat snel.

Maar ook het tegengeluid klinkt. Verschillende landen en organisaties keren zich tegen deze technologische ontwikkeling. Er klinken geluiden om wereldwijd een verdrag te sluiten met als doel geheel autonome wapensystemen aan banden te leggen.

Is dit een ontwikkeling waar we wakker van moeten liggen? Dichter bij huis zien we dat de digitale cybercriminaliteit ook in een razend tempo veel schade kan aanrichten. Soms denk je wel eens: waar zijn we aan begonnen? Maar veel technologieën hebben het de mens erg gemakkelijk gemaakt, waardoor de kwaliteit van leven beter is geworden. Alles heeft een keerzijde.