Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Gaan we open?

Sinds maart 2020 hebben we in de hele wereld allerlei landen en sectoren in lockdown zien gaan. We moesten ons beperken. Er werden regelmatig persconferenties gehouden over nieuwe coronaregels. We stapten van het ene tekort in het andere (persoonlijke beschermingsmiddelen, testen, IC-capaciteit, personeel, vaccinaties, et cetera) en het was een jaar lang niet OK.

Als ik dan door Nederland rijd, heb ik wel eens het idee dat we eigenlijk het Zweedse model volgen, maar volgens onze cultuur een strenge Duitse regel aanhouden. De realiteit is natuurlijk wel dat kroegen sinds kort pas weer wat gasten mogen ontvangen en dat de kappers weliswaar eerder open mochten, maar de kapsels dat ook wel nodig hadden.

Laat het duidelijk zijn: sectoren zijn en waren gesloten voor de gezondheid van ons allen.

Ik hoef geen opsomming te maken, maar de maatschappelijke effecten van alle gesloten sectoren zijn ook van invloed op onze gezondheid. We hebben vrijheid nodig, om met elkaar de dingen te doen die we willen. Er is een economische basis nodig om dat ook te kunnen en het is een vorm van beschaving om aan onze landelijke gezondheid te werken. Als ik dus even los van de dagwaarde van het nieuws wil nadenken, dan verwachten we continue dat iemand binnen deze enorme disruptie een balans kan aanbrengen. Meestal iemand anders.

In ons vakgebied organiseren wij beurzen en events. Sinds het voorjaar van 2020 zijn de events omgebouwd tot webinars. Door de branches van FHI zijn daardoor evenveel webinars georganiseerd als dat we events zouden organiseren. Voor de bezoekers werkte de formule perfect: de neutrale kennisoverdracht kan heel goed via een webinar en zeer veel bezoekers wisten die nieuwe weg te vinden. Beurzen gaan via een online medium niet of zeer beperkt. Dus hebben we de World of Technology & Science verplaatst naar 2022, maar hebben de besturen wel de keuze gemaakt om in september 2021 Electronics & Applications en LabNL te organiseren. Leden en bezoekers smachten naar die kans.

In de komende weken zal blijken of we echt open kunnen. Na een intelligente lockdown moet je ook wel weer slim open gaan. We doen het als het kan.