Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Fysiek en online

De maatschappij, de zorg en de economie hebben wat meegemaakt in dit coronajaar. Het is nog niet voorbij, zo is ook wel duidelijk. Op 13 maart vonden we het een beetje vreemd om in lockdown te gaan. Gelukkig werd het intelligent genoemd, zodat we met een gerust hart op een andere manier gingen werken.

Veel beurzen en events, ook in de technische wereld, werden verhuisd. Eerst bijvoorbeeld naar juni en dan later weer naar het najaar van 2020. Nu we in het najaar zijn beland, is het sterk de vraag of deze geplande bijeenkomsten te doen zijn. Als we nu beelden van grote groepen zien, die fysiek bij elkaar komen, lijkt het een werkelijkheid die ver achter ons ligt. Maar dat is nog steeds wat mensen van nature zullen zoeken. We hebben gevoel, onbewuste signalen en beleving nodig.

Dankzij glasvezels, 5G, datacenters, vergadersoftware en allerlei netwerktechnologie is er tegenwoordig natuurlijk veel meer mogelijk dan twintig jaar geleden. Wat dat betreft is er inderdaad een intelligente lockdown mogelijk, maar het blijft toch een beetje vreemd. Onlangs maakte ik een webinar mee, waar de techniek haperde. Dat was echter niet het grootste probleem. De chemie tussen sprekers en toehoorders werd duidelijk gemist, in ieder geval door mij.

Natuurlijk merken wij ook bij de webinars dat exposanten, sprekers, collega’s en bezoekers moeten wennen aan de online werkwijze. Als er technische discussies op een chat plaatsvinden, er hartverwarmende reacties van bezoekers komen op de terugkoppeling en sprekers danken voor het mogelijk maken, dan weet je het wel.

We willen nog steeds fysiek bij elkaar komen, maar met een goede en menselijke aanpak is er ook online een sterke kennisoverdracht mogelijk. De huidige kansen liggen in een verbetering van deze aanpak, waarbij technische zaken online en fysiek beleefd kunnen worden.