Column & Opinie

‘Elektrotechniek 2015 staat in het teken van beleving’

Energiebesparing, ouderen langer zelfstandig thuis, een veiliger Nederland. De installateur maakt het mogelijk. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar daarachter schuilt een wereld van trots, techniek en innovaties. Honderden en honderden innovaties per jaar. Van handig tot spectaculair.

Het event Elektrotechniek 2015 staat in het teken van de totaaloplossing. Dit keer wel op een heel bijzondere manier. In samenspraak met mede-organisator Fedet hebben we het echt over een hele andere boeg gegooid en is het idee achter de beurs totaal vernieuwd. Centraal in het nieuwe concept staan de toepassingsgebieden Woning, Industrie, Utiliteit en Infra & Energie.

Toepassingsgebieden
De toepassingsgebieden zijn in samenwerking met diverse deelnemers tot stand gekomen. De hele zomer is er achter de schermen keihard gewerkt om de unieke beleving te realiseren. Van concept tot (bijna) realiteit. In de woning gaan we drie levensfasen laten zien; young professionals in een loft, jonge gezinnen en senioren. Hun behoeften en wensen komen tot uiting in de inrichting en oplossingen. Oma vindt het allemaal fantastisch en weigert de woning te verlaten. Komt u op visite? In het toepassingsgebied Utiliteit bouwen we drie omgevingen; een kantoor, een zorgkamer en een fris klaslokaal. Er is veel te zien, zoals virtuele Anna… In het toepassingsgebied Industrie tonen deelnemers het ‘menu van de toekomst’ ondersteunt door video’s aan de lopende band en in het toepassingsgebied Infra en Energie gaan we ‘Down Under’. Helm op, lamp aan en volg de mol… Kortom: de deelnemers hebben hun creativiteit de vrije loop gelaten en is dus zeker het bezoeken waard!

Inspiratie en kennis
Naast de toepassingsgebieden zijn er vier kennistheaters, ook weer ingedeeld per toepassing. Per toepassingsgebied is samen met onze partners een uitgebreid lezingenprogramma samengesteld. Onder andere NEN, Uneto-Vni en KNX leveren een grote bijdrage aan dit programma. Maar ook KPN is aanwezig en bespreekt de mogelijkheden van Internet of Things. Met het aanbod van veel interessante lezingen en workshops verrijkt u in korte tijd uw kennis.

Actie
Vliegen met drones, elektrisch rijden en tunnelveiligheid ervaren is slechts een greep uit de activiteiten. Het is bijna teveel om op te noemen. De presentatie van de nieuwe NEN1010 norm, een robotica-congres, ETOP-awards en de KNX Professional Awards, de live innovatiedemo’s in de toepassingsgebieden, live 3d-pinten, loopbaanplein, NLA Lichtcongres, het Openbare Verlichting Paviljoen en doe-activiteiten zoals de Elektrolympics, maken Elektrotechniek 2015 tot een evenement dat iedereen die professioneel met elektrotechniek te maken heeft, inspireert en nieuwe kennis aanreikt. Je hebt aan een dag bijna niet genoeg.

Avondopenstelling en APP
Op donderdagavond hebben we een avondopenstelling tot 9 uur, voorheen was dat tot half 8. Maar omdat niet iedereen overdag kan of tijd heeft en er gewoon heel veel te zien is, hebben we nu een volwaardige openstelling dus. Door de indeling in segmenten kan de bezoeker heel gericht de toepassingsgebieden aandoen. We gaan ook werken met een nieuwe beurs-app waarbij we ook gebruik maken van de nieuwe techniek, i-beacons. Als je een hal binnenkomt, krijg je via die app op je telefoon een melding wat er te doen is: een nieuwtje, een aanbieding van een exposant, het inhoudelijk programma en een overzicht van de exposanten wordt getoond.

Ik kan nog veel meer vertellen, maar Elektrotechniek is de sleutel voor vernieuwende, duurzame en comfortabele oplossingen in de toekomst. Dat staat centraal op de beurs. Breng een bezoek aan de beurs en beleef het met ons!

Cas Wegman
Brandmanager Elektrotechniek

Elektrotechniek 2015 (van 29 september – 2 oktober in de Jaarbeurs Utrecht) is hét vakevent voor professionals die met elektrotechniek te maken hebben. De beurs inspireert, informeert en reikt in de vele (gratis) presentaties kennis aan. Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur, op donderdag 1 oktober tot 21.00 uur, vrijdag 2 oktober tot 16.00 uur. Meer informatie: www.elektrotechniek-online.nl.