Column & Opinie Kees Groeneveld

Over Kees Groeneveld

Onafhankelijk expert technologie, marketing en maatschappij.

Electronics beyond gadgets

De scepsis over digitalisering neemt grote vormen aan. Woorden als digiscepsis, digitalisme of zelfs digiïsme worden gebruikt om stem te geven aan wat er mis is. De maatschappij die ontwricht dreigt te raken door twitterpower en dataroof. Wat moeten we denken van de enorme winst van ASML als de directie hint dat deze rijkdom te danken is aan the Internet of Things en digitale gadgets, de verslaving aan digitaal gemak en gaming? Levert elektronica nog wel toegevoegde waarde aan de samenleving?

Wat is het dan een verademing om te mogen verkeren in de wereld van de technologiebranches! En, ik schrijf het nog maar weer eens, technologie is dan niet het bedenken van algoritmes voor Facebook of criptovaluta. In ‘onze’ wereld hebben we het over technologie voor industriële processen, voor agro, voor energieproductie of voor gezondheid. Hoe geweldig is het om dat samen te zien komen op de beurs, komend najaar, de World of Technology & Science. Van chip tot chemicals, van silicium tot zaadveredeling, van transistor tot waterzuiveringsinstallatie. Schitterend dat nu ook Industrial Processing integraal onderdeel is van de beursvloer.

Prachtig voorbeeld presenteren we deze maand in ons FHI-branchemagazine Signalement. De Myrianed draadloze sensornetwerktechnologie, inmiddels doorontwikkeld naar MyriaMesh, wordt toegepast om de verlichting te kunnen schakelen op Chemelot in Limburg. Toch niet zo bijzonder zou je zeggen. Een draadloos sensornetwerk, dat zie je tegenwoordig toch overal? Ja, ja, om jouw persoonlijke gegevens uit je smartphone te lezen, zodat je weer een algoritme voor je kiezen krijgt die je verleidt geld uit te geven aan iets wat op zijn minst onnuttig en meestal schadelijk is.

Nee, waar we het over hebben is het anticiperen op ontwikkelingen in een industrie die eigenlijk technologisch behoorlijk conservatief is. Om een goede reden overigens: veiligheid. De chemische industrie is kwetsbaar en de trend naar meer kleinschalige fabrieken op de grote plants, waar voorheen alles werkte voor één concern, maakt het niet gemakkelijker. Dat vraagt nogal wat. Een explosiegevoelige omgeving met allerlei toxische gevaren, daar kom je er niet zonder robuustheid. Een omgeving waar allerlei verschillende radiosignalen elkaar in de weg zitten, dan kom je er niet met een regeltje software. Grappig genoeg blijkt ook in die situatie dat andere businessmodellen dan men gewend is helpen om de ontwikkeling op gang te krijgen, ‘light as a service’.

Nog een mooi voorbeeld, de zaadpicker, een machine om per zaadje op een microtiterplaat de genetische oorsprong vast te stellen. Een machine voor een laboratoriumomgeving, die er wel voor zorgt dat de opbrengst per hectare omhoog gaat. Festo en Synchron zijn de bedrijven die dat samen doen, inderdaad weer met een stevige e-component en ja, met elektronica en applicatieoftware.

Willen we nog een case? De OCT, Optical Coherence Tomograph is zeker geen gadget. Het gaat Lionix en het AMC Amsterdam lukken om op basis van een giintegreerde fotonica chip OCT modules te bouwen die hanteerbaar en financieel bereikbaar worden voor elke oogarts. En ze gaan het onderzoek naar kanker in weefsels daarmee opeens veel gemakkelijker en goedkoper maken.

Wat ik maar wil zeggen, technologie gaat niet alleen maar over gadgets en gemak dient de mens totdat hij slap als een kwal wordt. Elektronica draagt nog wel degelijk voortdurend bij aan de werkelijke waarde van ons bestaan, aan het kunnen laten leven en eten van steeds meer mensen en zelfs aan het behoud van de planeet. Het is wat paradoxaal. Hebbedingetjes en speeltjes, in het oog springende luchtkasteelwinsten en blockchain helpen de aandacht voor technologie te vangen. Daar kunnen we voordeel van hebben. Maar als het doorschiet in antireclame, aversie voor onze wereld, pas dan op.

Het is nog niet zo ver dat we het woord technologie moeten gaan vervangen, maar laten we de beurs World of Technology & Science tot op de bodem uitnutten om alle andere werelden duidelijk te maken dat werkelijke waardecreatie juist daar te vinden is. En het begint nog steeds bij de elektronica.