Column & Opinie

Een primeur

Onlangs mocht ik aanwezig zijn bij een echte wereldprimeur. Niet ver weg in het buitenland of in een luxe conferentiecentrum, maar deze keer gewoon in Eindhoven in een kantine van een amateur voetbalclub. U kent dergelijke kantines wel met foto's aan de muur van de kampioenen van lang geleden, een kast vol met bekers en een grote bar waar na de wedstrijd heerlijk bijgepraat kan worden over de gemiste kansen, de fraaie doelpunten en meer.

De primeur waarvoor ik naar Eindhoven was gereden, had niet zo veel met voetbal te maken, maar wel met de verlichting rond het sportveld. In plaats van de welbekende energievretende gasontladingslampen die minstens 10 minuten nodig hebben om op te starten en nadat ze uitgeschakeld zijn bijna een half uur uit moeten blijven om af te koelen, had men hier een proefopstelling gebouwd met sportveldverlichting met LED’s. Gezien de hoeveelheid licht die nodig is om een sportveld uit te lichten, lijkt dit een ondoenlijke zaak, maar ik kan u zeggen dat het onmogelijke mogelijk is geworden. Geheel op de traditionele manier, zelfs met armaturen waar voorheen gasontladingslampen in zaten, kan nu een perfecte verlichting gerealiseerd worden die even veel licht geeft. Goed, we praten nog niet over de verlichting in een groot stadion waar alleen al vanwege de TV een bak licht opgehangen wordt, maar over ruim voldoende licht om ’s avonds goed te kunnen trainen. Daarbij weet men nu een besparing van 30% aan energie te halen, maar men verwacht dat dit veel groter gaat worden doordat de gebruiker (de mensen van de sportclub zelf) veel beter met het licht om gaan. Nu branden de lampen geregeld de hele avond omdat ze niet zo gemakkelijk aan en uit te zetten zijn. Met LED’s is dat anders. Hiermee kunnen de lampen echt alleen aangezet worden als er daadwerkelijk mensen op het veld zijn. Zelfs dimmen van het licht is met LED’s geen probleem.
Energie besparen door de gebruikers bewuster om te laten gaan met de verlichting is een bekend uitgangspunt. Al jaren wordt dit immers geroepen, alleen de technologie van onze verlichting maakt dat er nog te vaak lampen branden terwijl dat niet echt nodig is. Nu met LED’s kan echt overal het licht uit als dit niet nodig is. Weg met de discussies of het nu verstandiger is om een TL telkens op nieuw te starten of maar door te laten branden. Nee met LED’s is dat allemaal verleden tijd. En wie had dat verwacht van de lampjes waarvan men dacht dat ze alleen maar geschikt waren voor signaleringsdoeleinden.