Column & Opinie

Een pluim voor Het Klokhuis

Wat heeft Boer zoek vrouw waarom er elke zondag miljoenen mensen naar kijken en er zelfs 's maandags in de krant staat wie welke boer gekozen heeft? Is dat nu allemaal echt zulk groot nieuws? Volgens mij is dat een proces dat bijna iedereen in zijn leven meemaakt en zouden we alleen al alle gelukte dates van Lexa en Relatieplanet breeduit op de TV moeten uitmelken, dan was er geen tijd voor goede programma's op de buis.

Nu moet ik toegeven dat Yvon Jaspers, de presentatrice van BZV, terecht de Zilveren Televizier-Ster heeft gewonnen, want het lijkt mij uiterst lastig om van een dergelijke TV-datingsite iets te maken dat menigeen leuk vindt. Ondanks dat ga ik toch voor programma’s met een hoger kwaliteitsniveau. Daarvan zijn er gelukkig genoeg op zenders als Discovery Channel, National Geographic Channel en History Channel.
Eén van de programma’s die wat mij betreft gerust een aantal keren per dag herhaald mag worden zodat ik het ook gemakkelijker kan zien, is het Klokhuis. Ik ben hier al jaren fan van, ondanks dat dit voor kinderen gemaakt wordt. Zelfs voor volwassenen is dit programma meer dan informatief en ik ben dan ook blij dat veel van de uitzendingen terug te kijken zijn op internet – zelfs ook al vind ik de site van Het Klokhuis verre van gebruikersvriendelijk.
Onlangs kreeg het programma eindelijk de Gouden Stuiver uitgereikt, de publieksprijs voor het beste kinderprogramma nadat ze 12 jaar op rij tot de genomineerden hadden behoord. Eindelijk waardering voor dit programma dat er voor zorgt dat onze jeugd geïnteresseerd raakt in wetenschap en techniek. Daar hebben we in ons land immers behoefte aan. Wat dat betreft begrijp ik niet dat Het Klokhuis maar zo kort duurt. Eigenlijk zou dat een mooie taak zijn voor ons nieuw kabinet. Meer zendtijd voor Het Klokhuis! Na al die jaren mag dat wel eens. In januari is namelijk Het Klokhuis al 25 jaar op de buis.
Hoe dan ook, ook namens de redactie van e-totaal feliciteer ik alle makers van het programma met de Gouden Stuiver en spreek de hoop uit dat ze de komende 25 jaar door mogen gaan met hun geweldige werk.