Column & Opinie

Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. (Een recept voor een positieve kijk)

Wordt u nu ook zo somber van alle onheilsboodschappen in krant en tv? Niet alleen somberheid grijpt om zich heen, voor velen slaat dit zelfs om in angst. Angst voor wat de toekomst brengen gaat.Ik merk dat zelfs mijn kat hier last van heeft. Als het journaal aanstaat gaat hij naar zijn kattenbak, niet de…

Wordt u nu ook zo somber van alle onheilsboodschappen in krant en tv? Niet alleen somberheid grijpt om zich heen, voor velen slaat dit zelfs om in angst. Angst voor wat de toekomst brengen gaat.
Ik merk dat zelfs mijn kat hier last van heeft. Als het journaal aanstaat gaat hij naar zijn kattenbak, niet de mooiste plek in huis, en komt daar dan ook niet meer vanaf.

Stel uzelf eens de vraag: “Wat kan ik hieraan doen?” Waarschijnlijk deprimeert deze vraag u. Een positief antwoord hierop lijkt niet eenvoudig te vinden. Helaas geeft onze regering hierbij ook nog eens een slecht voorbeeld: Met een Calvinistisch tromgeroffel wordt ons ingepeperd dat er een teruggang van 3,5% aan zit te komen en dat dit misschien nog wel erger kan worden!
Neem dan Obama, die erfde van zijn voorganger een gigantisch begrotingstekort waarbij hij ook nog eens moet rekenen met zeer negatieve indicatoren voor 2009, toch laat hij zich daardoor niet uit het veld slaan!
In plaats van ach en wee te roepen gaat hij uit van de kracht van de Amerikaanse samenleving en gaat voor een halvering van het begrotingstekort in zijn ambtsperiode! Hiertoe organiseert hij zijn regering zo dat deze inspeelt op de uitdagingen en optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden die er altijd zijn!
Den Haag laat ik maar even Den Haag, zij zijn daar erg druk met zeer belangrijke zaken…..
Belangrijker is wat wij, u en ik, hiervan kunnen leren?
Naar mijn mening twee belangrijke zaken: gemotiveerde doelstellingen en uitgaan van je kracht. En dat laatste kunnen wij (u en ik) ook!
Stel uzelf nu maar eens de vraag: “Durf ik mijn eigen beeld bij te stellen en te veranderen?”
Waarschijnlijk ontdekt u dat deze vraag onrust oproept en dat is goed!
Onrust is de basis voor verandering en verandering is de kern van flexibiliteit! En juist dat hebben we nodig!
Het blijven vasthouden aan de zekerheden van gisteren is niet realistisch. Een goed voorbeeld zijn de pensioenen. Duidelijk is dat door de kredietcrisis zoveel geld verdampt is dat deze zekerheden niet meer bestaan. In ieder geval niet zoals we eerder gedacht hadden.
Is dit erg? Jazeker, mijn toekomst ziet er ineens anders uit, ik zal iets moeten bedenken om mijn nu teruggevallen pensioen te compenseren.
Is dit een ramp? Nee, niet als ik me wil aanpassen aan de realiteit en deze uitdaging aan wil gaan.
Heb ik al een kant en klare oplossing? Nog niet, maar wel de wil en de ambitie om dit om te buigen.
Mijn persoonlijke overtuiging is: “Er zijn geen onoplosbare problemen, het is aan de creatieve mens om oplossingen aan te dragen!”.

Vergelijk het eens met kinderen. Als een kind speelt en valt en zijn knie schaaft doet dat ook pijn, maar stopt het dan met spelen? Wel nee, na een zoen en een pleister van moeders gaat het weer door met een schier onbegrensde levenslust.
Zij laten zich niet verlammen door angst, er is voortdurend iets nieuws te ontdekken!
In onze professionele maatschappij laten we ons, door de zoektocht naar zekerheden, veel te vaak verlammen door de angst voor verandering.
Laten we daarmee stoppen, het is juist die onbegrensde (kinderen eigen) levenslust die ons helpt flexibel te reageren!
Stel je beeld bij, vergeet de angst en stel jezelf een uitdagend doel en je hebt weer iets om voor te leven!
Een handig hulpmiddel wil ik hierbij aanreiken. Neem een leeg vel papier, teken daarop drie kolommen en benoem deze kolommen als volgt: “Starten, Doorgaan en Stoppen”. In de kolom Starten schrijft u alles waaraan u wilt beginnen, de kolom Doorgaan vult u met zaken die u wilt continueren en in de kolom Stoppen noteert u dat waarmee u wilt stoppen. Als u niets, of vrijwel niets, op het papier weet te krijgen raad ik u aan een adviseur te zoeken. Als de kolommen erg onevenwichtig ingevuld zijn kunt u overwegen assistentie in te roepen en bij een evenwichtige verdeling: “Start direct met de voor u belangrijkste nieuwe activiteit, continueer zorgvuldig alles wat onder Doorgaan staat en dump de zaken onder Stoppen direct!”.

U ziet, motivatie, acties en doelen worden u door uzelf op een presenteerblaadje aangereikt!

Jan W. Veltman
Commint Consultancy BV
jan.w.veltman@commint.nl