(Of: "Hoe een open discussie tot wederzijds voordeel strekt")
Vraagt u zich ook wel eens af wat iedereen bedoelt met ‘digitale transformatie’? Vandaag, tijdens een zeer inhoudelijk gesprek, kwam deze vraag bij mij naar boven.
Zelf denk ik het antwoord wel te weten, maar omdat mijn gesprekspartner vanuit een duidelijk andere achtergrond zijn betoog voerde realiseerde ik me dat we hier op z’n minst een context verschil hadden. Wat nu te doen, bedacht ik me tijdens de discussie? Ik weet (denk te weten) dat ik het op de juiste manier zie, maar hoe breng ik deze (mijn) boodschap over?
Nu is digitale transformatie een bijzonder interessant onderwerp, mogelijk zelfs een hype, waar ik vanuit IoT oogpunt een duidelijke mening over heb, maar dat wil nog niet zeggen dat mijn beeld zaligmakend is.
Voor lieden die vanuit een logische (vaak technisch/wetenschappelijke) achtergrond in dit soort discussies verzeild raken zal dit herkenbaar zijn. Hoe kan ik hier nu het beste mee omgaan vroeg ik me af.
Even een flashback: “Als jong volwassene zou ik mijn gesprekspartner waarschijnlijk zeer gestructureerd en feitmatig boven de enkels afgebrand hebben om mijn punt te maken.
Niet dat hij daar iets mee opgeschoten zou zijn, maar ik zou wel denken mijn gelijk afgedwongen te hebben.
Gelukkig kun je als mens van je jeugdzonden leren (zolang je de kans krijgt) en jezelf ontwikkelen.
Inmiddels heb ik geleerd om niet meer te streven naar het absolute gelijk (mijn streng Christelijke opvoeding verloochent zich niet) maar naar het maximaal haalbare.
Terug naar de digitale transformatie. Wat zou, in dit gesprek, het maximaal haalbare zijn? Ik besloot in te zetten op (vergeef me de Engelse termen) ‘value creation’ en ‘new business opportunities’.
Het resultaat van deze aanpak was zoals gewoonlijk weer bijzonder verrassend, terwijl ik gaandeweg meer begrip kreeg voor de problemen van mijn gesprekspartner ontdekte ik ook dat de concepten die ik in de samenhang met digitale transformatie probeerde over te brengen zich voorzichtig in een vruchtbare bodem begonnen te nestelen.
Terug kijkend zie ik een boeiende discussie waarbij we beiden begrepen wat ieders uitgangspunten waren en we in harmonie toch een deel van mijn boodschap als gemeenschappelijk konden beschouwen.
Heb ik nu gelijk gekregen? Ja en nee. Is hij er iets mee opgeschoten? Ja! Het begrip digitale transformatie is voor hem een stuk minder vaag, meer tastbaar.
Een voorbeeld: we zien in de binnensteden (als we daar nog naar toe gaan) de effecten van de digitale transformatie waar we momenteel middenin zitten. Want wanneer bent u voor het laatst naar de stad geweest? Is het u ook opgevallen hoeveel winkelpanden een nieuwe huurder zoeken?
Digitale transformatie is een begrip dat zich voor velen moeizaam laat duiden.
Zo zien we dat onder de valse noemer van ‘vrijheid van meningsuiting’ de meest gore bagger over publieke figuren uitgestort wordt, alsof we als mensheid weer naar de middeleeuwen terug gevallen zijn.
Gelukkig zijn dit de uitwassen die altijd gepaard gaan bij iets nieuws en waarbij een aantal onverantwoordelijke figuren kans ziet zich onwelvoeglijk te gedragen.
Grosso modo leven we in een bijzonder interessante wereld waarbij we, als we daarvoor open staan, elke dag weer geconfronteerd worden met een nieuwe stap naar een andere wereld!
Als we, als wereld bewoners, in deze nieuwe digitale wereld leren om de digitale informatie die ons toe gestopt, of opgedwongen, wordt goed te duiden kunnen we hopelijk snel afscheid nemen van de, digitaal groot geworden, populisten en boreale profeten en overgaan tot een, door mens en maatschappij, gesteunde digitale transformatie die voor elk wat goeds brengt.