Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

De voordelen van de klimaatverandering

(Of: “Hoe een uitlaatsysteem een basis kan zijn voor het geloof in reïncarnatie”)

Kunt u ook zo van de natuur en het mooie weer genieten? Dankzij het veranderende klimaat zijn we dit jaar gezegend met veel mooi weer. Door al dat mooie weer ging het er voor de plantjes wat slecht uitzien en verdroging ligt dan al snel op de loer. Tenminste wel in het oosten waar ik woon, zeg maar met Duitsland in mijn achtertuin. Hier, op de hogere gronden wordt pijnlijk duidelijk wat het betekent als het gebied geen watertoevoer kent maar alleen maar waterafvoer. Als het dan een tijdje niet regent en ook nog eens warm is hoor je als het ware het grondwater wegslurpen……

Gelukkig voor ons, en de plantjes, is er toch weer een weekje met regen, zeg maar noodweer voorbijgetrokken waardoor alles er op het moment van schrijven schitterend groen uitziet. Eigenlijk onbegrijpelijk hoe snel alles dan weer van geel naar groen kan veranderen.

Om daar nog lekker van te genieten ,voordat de voorspelde volgende hittegolf eraan komt, hebben we deze zondag een wandeling door het groen gemaakt.
Ondanks dat het aan deze kant van Nederland niet zo dichtbevolkt is als in het midden en westen van ons land voert onze route ons onvermijdelijk langs een enkele provinciale weg.
Waar we enkele weken geleden bij onze wandeling nog een voordeel van de lockdown, in de vorm van rustige wegen zagen bespeurden we nu de effecten van het intelligent uit lockdown komen. De familie- en andere bezoeken zijn weer volop aan de gang waarbij ik een inhaaleffect niet uit wil sluiten.

Gelukkig lijkt het erop dat het verlagen van de snelheid op de autosnelwegen door de stikstof crisis, ja momenteel stapelen we crisis op crisis, als positief neveneffect heeft dat er op de provinciale wegen rustiger gereden wordt. Het kan natuurlijk ook aan het mooie weer en het lang binnen moeten blijven liggen. Misschien willen mensen weer meer genieten van een autoritje……

Juist in zo een setting valt de passage van een auto die met knallende uitlaat voorbij rijdt extra op. Dit luide voertuig trok echt mijn aandacht.
Stelt u zich het volgende beeld voor, een rustige provinciale weg, gelegen in het groen met kalm voorbij suizende auto’s. En ineens komt daar zo’n Amerikaanse pick-up truck aan, een Ford of een Dodge, dat kon ik niet zo snel zien. Op zich een imposante auto….
Aan het kenteken was te zien dat deze nog erg jong was, misschien nog maar een half jaar oud.

Maar wat een verschrikkelijk lawaai, in eerste instantie dacht ik dat de uitlaat er onderuit lag, maar gezien de leeftijd leek me dat onwaarschijnlijk. Zou er dan bij de type goedkeuring van deze auto voor het geproduceerde lawaai andere normen gehanteerd worden? Op de site van RWS is daar niets over te vinden.
Maar gelukkig, Google helpt! Er blijkt een levendige handel te bestaan in zogenaamde sportuitlaten voor dit soort voertuigen. Met termen als: Mega stoer Amerikaans geluid, dik uitlaatsysteem met vol geluid, goedkope pick-up truck uitlaat en als uiterste een compressorkit met uitlaatsysteem. Alles om maar met veel geluid op te vallen.

Waarom doet me dit denken aan mijn basisschooltijd toen wij met knijpers een kartonnetje tegen de spaken van het wiel aan klemden om bij het fietsen dat ratelende geluid te krijgen waarbij het, voor kinderoren dan, net leek of je groter en ouder was en daardoor echt meetelde?

Eigenlijk irriteerde ik me mateloos aan dit onzinnige lawaai van die patserbak, maar nu ik dit zo schrijf voel ik toch enig medelijden. De weg naar volwassenheid is kennelijk voor sommigen te lang om in maar één leven af te leggen.
Zo wordt dit dan wel een erg onverwacht argument voor reïncarnatie.