Column & Opinie

De Transparante Woning

(of: waar ICT al niet toe kan leiden)

Stelt u zich eens voor: een simpele druk op een knop en een (deel van) de wand van uw woning of kantoor wordt doorzichtig. Een volgend commando maakt hem weer ondoorzichtig.
Science Fiction? Beslist niet! LCD achtige technieken maken het nu al mogelijk glas te bestellen waarmee de mate van transparantie ingesteld kan worden.

Waarom zouden we dit willen? Met gordijnen kun je jezelf toch ook afsluiten van de buitenwereld? Zoals bij alles zullen er mensen zijn die zweren bij gordijnen terwijl anderen de voorkeur geven aan moderne technieken. Ieder zijn keuze.
Belangrijk is dat je als gebruiker zelf kunt bepalen wanneer (en hoeveel) je van jezelf aan de buitenwereld laat zien!
Is dit nu alleen voor onze ramen van toepassing? Nee, helaas niet.
In onze woningen rukken netwerk aansluitingen op. Zij geven een veelheid aan verbindingen waarover ook steeds meer persoonlijke informatie naar deze buitenwereld weglekt.
Het is niet alleen de PC, ook de komst van interactieve TV, video-on-demand, mobiele telefoon, mobiel internet levert aan de buitenwereld informatie over ons gedrag en ons wezen.
Is dit erg? Op zich hoeft dit niet meteen een probleem te zijn, ik vind het niet erg als Google weet waarna ik op zoek ben. Ik vind het wel vervelend worden als Google mijn zoekopdrachten gaat verzamelen en mij in een bepaalde categorie onderbrengt. Of erger nog, deze verkoopt!
Hetzelfde geldt voor het gebruik van slimme energiemeters. Ik heb er niets op tegen dat mijn energieleverancier automatisch de meterstanden uitleest. Maar ik vind het wel vervelend als dit heel frequent gebeurt en al die informatie bewaard wordt. Voor je het weet wordt je, zonder dat je ergens invloed op uit kunt oefenen, in een speciale categorie ingedeeld. Als je als gebruiker hiervan nu voordelen zou hebben……..
Meestal is het precies andersom, je wordt ergens bij ingedeeld waar je, naar eigen overtuiging, niet thuis hoort. En krijg dat maar eens veranderd.
Hebt u wel eens geprobeerd foutieve naam- of adresgegevens bij KPN, of een energie- of kabel maatschappij te veranderen? Dan weet u precies wat ik bedoel.
Nog erger wordt het wanneer deze gegevens doorverkocht, of uitgewisseld, worden. Van de persoonlijke integriteit is niets meer over. Plotseling ligt je hele leven open en bloot op straat. Dat daarvan dan misbruik gemaakt wordt laat zich raden.
Ben ik dan tegen al deze nieuwe technologie vormen? Beslist niet! Ik denk zelfs dat we deze nodig hebben om alle uitdagingen waar onszelf voor gesteld hebben op het gebied van energie besparing, CO2 reductie en veiligheid hiermee het hoofd te kunnen bieden.
Als mens wil ik echter wel graag de regisseur van mijn eigen leven blijven. Net zo als ik ’s avonds de gordijnen sluit (of geavanceerder: mijn vensterglas ondoorzichtig maak) omdat ik behoefte aan privacy heb wil ik deze privacy ook op het gebied van informatie hebben.
Ik wil zelf kunnen bepalen aan wie ik welke informatie geef en vooral wat er met die informatie gedaan mag worden. Ik wil de controle over mijn eigen leven houden!
Is dit wel mogelijk? Ik denk het wel. Juist dezelfde ICT die deze persoonlijke informatie zo eenvoudig verspreidt kan ook ingezet worden om het individu de mogelijkheid te geven zelf in controle te blijven.
Hoe dat dan zou moeten? Zo maar een mogelijkheid: geef iedereen bij een “Trusted Party” (vroeger heette zo iemand een Notaris of Dokter) een website te geven waar hij/zij zelf instelt wie welke informatie mag krijgen.
Natuurlijk, zoals ik het beschrijf is dit geen waterdicht voorstel. Het is een begin.
We benaderen Informatie vanuit de woning gedachte. Je beslist zelf of, en wanneer, je de gordijnen sluit, wanneer je jouw “Informatiewoning” transparant maakt!

Jan W. Veltman
Business Development