Column & Opinie

De terreur van nieuwe software versies!

(Of: Jezelf een flink eind in de rondte klikken)

Ergert u zich ook zo aan die steeds maar veranderende User Interfaces? Misschien ben ik wel erg van de oude stempel, maar bij elke nieuwe versie van o.a. Microsoft producten houd ik mijn hart vast. “Wat hebben ze nu weer in hun oneindige wijsheid aangepast en kan ik mijn weg in de mij bekende producten nog wel vinden?”
Vorig jaar was het bij mij raak, een nieuwe Laptop en dus veroordeeld tot, ja u raad het al, Windows 7 met daarbij outlook 2010. 64-Bits, dat wel, zo sta ik weer vooraan in de techniek. Nou, dat heb ik geweten. Afgezien dat veel van mijn bestaande programma’s niet goed werkten bleek de synchronisatie met mijn moderne Galaxy S2 ook niet te werken. Niet dat Microsoft daar iets kan doen, Google is eerder hun grote vijand, maar de overstap van 32-bits naar 64-bits creëert voor de gebruiker veel ellende. Maar goed daar had ik op geanticipeerd.
Waar ik geen rekening mee gehouden had was een nieuwe gebruikers interface voor de Office suite. Daar waar ik eerder met één of twee klikken mijn doel kon bereiken weet ik nu vaak niet waar te klikken. De functies zijn er wel, maar over het algemeen erg kunstig verstopt zodat ik heel wat zoekend af moet klikken’. Zou ik nu de enige zijn die zich hier aan stoort vraag ik me vaak af als ik weer eens volledig gefrustreerd probeer iets gedaan te krijgen? Het zijn vooral die “slimme” door de context bepaalde en daardoor steeds veranderende menu’s die me gek maken.
Den Haag is er niets bij! Daar zien we dat ook voortdurend, er gebeurt iets in de wereld en je ziet een Tsunami van Haagse Twitter berichten, de een nog zinlozer dan de ander. De kroon wordt wel gespannen door een gedoger die, terwijl ze proberen het samen eens te worden, vanaf de onderhandelingstafel zelfs zijn partners voor rotte vis uitmaakt.
Maar ook Kamerleden zijn daar goed in, je kunt goed merken dat Pasen net achter ons ligt, niet alleen Jezus, maar ook Nixon en Boris Jeltsin lijken opgestaan te zijn. Gebrek aan historische kennis kan de dames en heren politici niet verweten worden….. Dat belooft wat voor de komende tijd in de opmaat naar verkiezingen. Houd uw Twitter account maar in de gaten, de storm zal wel snel losbarsten!
Bij Microsoft heb ik het gevoel dat ze de User Interface aangepast hebben aan een bedenkelijk Alzheimer niveau. Omdat je niet verwacht wordt je te herinneren waar een functie thuis hoort wordt alles maar van een context afhankelijk gemaakt. In plaats van dat je weet waar functies thuishoren moet je nu weten wat de ontwerper van de User Interface verwacht dat je als volgende stap wilt uitvoeren. Het resultaat: “Je klikt je elke keer een ongeluk om dat voor elkaar te krijgen wat je wilt!”. Zijn we soms in een tijd aangeland waarin we niet meer geacht worden na te denken? De overeenkomst met twitterend Den Haag wordt zo wel erg groot!
Gelukkig worden er in Nederland ook goede initiatieven ontplooid die het gevolg zijn van nadenken en gezond verstand. Met welk land hebben wij de beste export relatie? Jawel, onze grote buur, Duitsland. 25% van onze export is naar Duitsland, een goede 2e is België met 11%. Nu ligt de relatie met Duitsland voor veel Nederlanders weliswaar emotioneel moeilijk, voor de Duitsers is dat echter niet zo! Wij zijn daar meer dan welkom. Het is daarom ook zo goed dat op 19 april de eerste landelijke Dag van de Duitse taal plaats gevonden heeft. Met als doel om meer scholieren voor deze taal te interesseren. Als regelmatige zakelijke bezoeker van dat land iets dat ik beslist kan onderschrijven!
Laten we onze kinderen motiveren om iets meer in Europese talen te investeren, onze economie zal daar zeker wel bij varen!
Als taal bied het Duits ook veel, al kijken we alleen maar naar die grappige woordsamentrekkingen die ze kunnen maken, laat ik hen dan met een “nieuw, op de Nederlandse actualiteit gestoeld woord helpen: “Politischesrundumtwittern”.

Reageren? jan.w.veltman@technology2success.nl