Column & Opinie

De Russische beer haalt uit!

(Of: "Juist het begin van een ‘energieke' Europese lente?")

Wat is uw mening over het Rusland onder Poetin? Gelooft u nog in democratie voor de Russen zelf? Ik ben bang dat door alle Russische retoriek en Poetins nogal bombastische optreden voor de TV wij in Europa ons maar liever in slaap laten sussen dan de realiteit onder ogen te zien. Kon ik in mijn vorige column nog gekscherend Poetin en Microsoft in één zin noemen, nu blijkt het een graadje erger te zijn.

Het lijkt erop dat we alle uitspraken van de Russische regering moeten omdraaien. Zegt Poetin: “Het zijn de inwoners van Donbass die opkomen voor hun rechten” dan zullen we dat moeten lezen als: “Wij bepalen wel wie welke rechten heeft en we komen ze wel afdwingen!”.

Ik zie dat als een uiterst gevaarlijke ontwikkeling.

Nu denkt u misschien “Het zal wel meevallen, de soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend”. Dit spreekwoord, op zich wel juist, weerspiegelt de houding die wij in Europa aannemen.

Helaas spreken we hier juist niet over een gewone soep, maar over Gazpacho, een soep die normaal koud wordt opgediend. Deze soep wordt hier door Poetin niet alleen gloeiend heet geserveerd, maar op tafel op een kookplaat geplaatst, ondertussen koutend hoe lekker zo’n koude soep toch smaakt!

U begrijpt al wat er gaat gebeuren. Velen in Europa denken, ach hieraan zullen wij onze handen niet branden, we hoeven niet echt te reageren…..

Het bewijs werd kort geleden door de topman van Shell, Ben van Beurden, geleverd. Hij kwam naar Poetin om te onderhandelen over een verdere uitbreiding van de Shell gasplannen. Hij zal zeker geen soep gepresenteerd gekregen hebben, een Haagse bluf als toetje acht ik waarschijnlijker.

Nu ben ik geen CEO van een multinational, maar dat zou toch geen excuus moeten zijn om met een notoir onbetrouwbare partner zaken te doen. Ik zou tenminste bij het afscheid mijn vingers natellen. We zullen het gaan zien……

Herinnert u zich nog hoe BP er ineens om politieke redenen uitgewipt werd? Ik vrees het ergste voor Shell, maar misschien heeft Ben wat extra’s aan Poetin beloofd? Een rustige oude dag misschien?

Om met onze nationale filosoof te spreken: “Elk nadeel heb wel z’n voordeel”.

En zo is het hier ook bij. De wat vastgeroeste bedrijven (ik noem maar even geen naam) denken misschien wel ‘ons gaat niets gebeuren’, maar het zijn de (nieuwe) innovatieve bedrijven die het stokje over gaan nemen. Dit zien we op verschillende niveaus gebeuren.

Als eerste het politieke niveau. Poetins actie levert een veel grotere bijdrage aan een verdere integratie in Europa dan de bestaande politiek. Je ziet verschillende partijen nu toch voldoende schrikken om zich toch te gaan bewegen.

Met zo’n onbetrouwbare, nee partner durf ik het niet te noemen, gasleverancier zijn er inmiddels meer lidstaten die toch weer dichter naar de Europese kern schuiven. Crisis of nationalisme ten spijt. Voor onze nationale populist is dit wel jammer, die moet weer een ander vaatje zoeken om uit te kunnen tappen. Maar misschien kan hij een van zijn afgesleten thema’s weer opnemen?

Een ander, nog belangrijker, niveau is dat van het bedrijfsleven. En dan bedoel ik vooral die organisaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Was, vooral door het energiebeleid in Duitsland de wind- en zon energiemarkt al sterk aan het groeien, ik verwacht dat we nu een in stroomversnelling terecht zullen komen.

Energie onafhankelijkheid is een begrip dat nu ineens een nieuwe lading gekregen heeft!

We zullen het mee maken. Als Poetin de Europa gezindten een plezier wil doen moet hij de Oekraïne voor de Europese verkiezingen binnenvallen.

Wanneer politici zich dan ook voor een eensgezind Europa durven uitspreken kunnen we in Europa een, misschien moeilijke maar wel mooie energie rijke toekomst tegemoet zien.

De lente is begonnen!