Column & Opinie

De boom in

Met enige regelmaat mag ik bedrijven opbellen of bezoeken om als mystery shopper het personeel te testen of ze wel klantvriendelijk zijn en of ze wel op de juiste manier een antwoord op de gestelde vragen weten te geven. Dit is voor mij als belfanaat leuk werk, vooral als het zalig fout gaat. Zo kreeg ik ooit eens een callcenter-medewerker van een bepaalde kabelmaatschappij aan de lijn die op mijn vraag of ik ook alleen internet en geen TV van hun kon afnemen, alleen ‘nee' als antwoord kon geven.

Zelfs na aandringen van mijn kant bleef hij alleen nee roepen en ging hij niet over naar de volgende stap om mij toch te winnen als nieuwe klant. Na 5 seconden en drie keer het woordje nee, was mijn klus geklaard en kon ik het negatieve rapport in de database gaan zetten.
Het werk als mystery shopper doe ik al een paar jaar en het misvormt je wel merkte ik onlangs op, toen ik over de beurs Energie 2013 liep. Een beetje verdwaasd schuifelde ik op een gegeven moment door een hal met alleen zonnepanelen. Overdonderd door al die panelen die allemaal op elkaar lijken en waar de verschillen eigenlijk alleen in de kleine lettertjes in de datasheets zijn terug te vinden, liep ik een stand van één van de vele aanbieders op. In eerste instantie niet vanwege de panelen die daar stonden, maar om de zeer fraaie koepelvormige tent waarmee men de stand gebouwd had. Ik heb iets met de geometrische vorm van de koepel en tussen al dat zonnepanelengeweld was dit even een soort rustpunt in mijn geest.
Terwijl ik de constructie van de koepel stond te bewonderen, werd ik aangesproken door een medewerker van de firma die na een korte introductie wilde beginnen aan zijn verkoopverhaal. Op dat moment liep er een kennis van de man voorbij en onderbrak hij zijn praatje. “Ik ben zo terug”, zei hij om vervolgens nooit meer terug te komen. Na samen met wat andere, verveelde verkopers van de firma wat vieze, kleffe nootjes te hebben gegeten, waarover we een goed gesprek hadden omdat ze al veel te lang op de bar hadden gestaan, ben ik maar weg gegaan. Voor mij had deze firma afgedaan. Het enige dat bleef staan, was die wel heel erg zware en solide uitgevoerde tent. Ik wil er ook zo eentje. Kan ik daaronder gaan schuilen als ik weer eens bedolven wordt onder al dat zonnepanelengeweld en verkopers die je laten staan. In mijn rapport staat in ieder geval dat de tenten ongekend zwaar en solide zijn voor de applicatie, de nootjes culinair gezien een zware onvoldoende scoren en verkopers de boom in kunnen die in dat welbekende bos staat dat je niet kan zien.