Column & Opinie

De berg naar Obama brengen

Onlangs hebben we mogen ervaren wat het betekent om een wereldtop in huis te hebben. Voor de nucleaire top moest niet alleen Den Haag en omgeving behoorlijk omgebouwd worden, maar was de top ook te merken in steden aan de andere kant van het land waar voetbalwedstrijden afgelast waren omdat er geen politie meer beschikbaar was.

Een operatie op wereldschaal die een lieve duit gekost heeft voor ons als belastingbetalers. Voor bedrijven in Den Haag die gevestigd waren binnen de afgesloten zone rondom het World Forum, waren de financiële consequenties nog groter en direct merkbaar. Zij moesten hun deuren sluiten en kregen geen compensatie hiervoor uitgekeerd.
Kan zoiets niet anders? Is er niet een betere manier te verzinnen om 60 wereldleiders bij elkaar te brengen zonder een half land te ontwrichten? Ja, die is er. We zouden ergens op een onbewoond eiland in de Stille Zuidzee een conferentieoord kunnen bouwen dat voorzien is van alle veiligheidsmaatregelen en voorzieningen om dergelijke belangrijke bijeenkomsten te kunnen herbergen. Uiteraard kost dit het nodige, maar wie even rekent, ziet dat er al minstens 15 miljard beschikbaar zou kunnen zijn. Voor Nederland kostte het feestje minstens 250 miljoen en als elke deelnemer hetzelfde betaalt, komen we uit op het genoemde bedrag.
Uiteraard kan het ook goedkoper als de hele conferentie als video-conferentie uitgevoerd wordt. Nadeel daarvan is het gemis aan mensen om de deelnemers heen, maar ook daar is een oplossing voor te vinden. Met 3600 robots verkleed als de deelnemers kan iedereen zich omringen door reëel, virtuele mensen om zo het betere conferentiegevoel te krijgen. De robots hoeven maar simpel te zijn. Meer dan wat armbewegingen om het spreken te onderstrepen, handbewegingen om het spelen op mobieltjes na te doen en een knikkend hoofd om het wegdommelen te illustreren, is er niet nodig. Dit alles natuurlijk gekoppeld aan een systeem van bewegingsherkenning van de persoon die de robot voor moet stellen. Als vervolgens het hoofd voorzien wordt van een display, dan kunnen zelfs de actuele gelaatsuitdrukkingen via video overgebracht worden. De techniek voor deze conferentierobots hebben we al in huis. Nu alleen nog de wereldleiders overtuigen dat dit slimmer, goedkoper en veiliger is. Zelfs de Nachtwacht even naar Obama vliegen, is waarschijnlijk veiliger, goedkoper en eenvoudiger dan alles dat nodig was om Obama naar het Rijksmuseum te laten komen.