Column & Opinie

De accelerometer als tijdsbeeld

Staat er opeens iemand op je kantoor zonder club en zonder bal professionele golfslagen af te wikkelen. Kijk je nieuwsgierig om de hoek, blijkt ie voor een beeldscherm te staan. Dit is Wii dankzij de accelerometer… Het tafereeltje speelt zich af op de traditionele ‘spelletjesmiddag’. Dat doen we met de collega’s elk jaar tijdens de…

Staat er opeens iemand op je kantoor zonder club en zonder bal professionele golfslagen af te wikkelen. Kijk je nieuwsgierig om de hoek, blijkt ie voor een beeldscherm te staan. Dit is Wii dankzij de accelerometer…

Het tafereeltje speelt zich af op de traditionele ‘spelletjesmiddag’. Dat doen we met de collega’s elk jaar tijdens de laatste dag op kantoor voor het kerstreces begint. Het begon ooit met bordspelletjes, daarna tafelvoetbal. Maar we gingen elektronisch. Eerst met racespelletjes, solo, op tijd. Toen met twee gekoppelde pc’s tegen elkaar.
Ja, en nu is het massaal Wii’en. In plaats van de afstandsbediening nu de accelerometer in de hand. Stiekem zijn we de technologie van de industrie aan het consumeren.

De accelerometer, de versnellingsmeter, staat symbool. Letterlijk zou je bijna zeggen, symbool voor vooruitgang, beweging, dynamiek. Er is versnelling te meten in de technologie en versnelling in haar applicatie in den brede. Iedereen doet het nu, Wii’en, want we zitten te veel. We zitten te veel achter de pc. Met de versnellingsmeter gaan we er vóór staan. We gaan bewegen voor de pc.

Het komt allemaal nog dichterbij. We gaan hem straks in mei allemaal zelf maken, ieder zijn eigen accelerometer, op de beurs HET Instrument. Kom je ook voor in de benen, in beweging. Geniale actie is het van elektronicabranchemanager Paul Petersen en zijn lidbedrijven. Heel simpel: je registreert jezelf als bezoeker aan HET Instrument. Vervolgens meldt je op dezelfde website www.hetinstrument.nl, via bezoekers>>accelerometer>>registratie, dat je mee wilt doen aan de accelerometer-actie. Dan krijg je een instructie, een handleiding toegestuurd. Met die leiding in de hand weet je welke stands je langs moet op 20, 21, 22 of 23 mei om de componenten, behuizing, programmeer-, soldeer- en testfaciliteiten te vinden die je nodig hebt om uiteindelijk met je eigen, werkende accelerometer naar huis te gaan. Alles gratis.

Het is de bedrijven bij wie je in deze tour over de beursvloer op bezoek gaat natuurlijk te doen om contactmomenten. Ook dat past in ons tijdsbeeld, veel bewegen en veel contactmomenten, dat hebben we nodig. Het gaat om mensen, ook in de technologie, of misschien wel juist in de technologie. Het leven is vol paradoxen, schijntegenstellingen. Mensen maken kennis, people create technology in de Engelstalige versie, is ons beursthema. Dat kun je dus echt zelf doen straks op de beurs. En met Einstein als boegbeeld, is het overduidelijk dat het gaat om een tijdsbeeld.

Dat een flink aantal bedrijven, leveranciers, samenwerkt in zo’n actie is ook zo’n tijdsbeeld. Meestal gebeurt samenwerking tussen bedrijven onzichtbaar, zoals de accelerometer samenwerkt met de hard- en software van de pc. Voorwaarde is wel een zorgvuldige inregeling vooraf.
Net als bij die speciale accelerometer op de beurs, met zichtbare componenten, wordt samenwerking tussen leveranciers ook zichtbaar gemaakt op HET Instrument, in versnelde mate. Meer dan ooit zoeken bedrijven elkaar op om zich gezamenlijk te presenteren in demostands en paviljoens.
De tijd die ons nog scheidt van de openingsdag van HET Instrument kan bijna niet snel genoeg gaan.

Drs. J.C. Groeneveld