Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Cyber security

Tijdens de World of Technology & Science 2018 kwamen ruim tweehonderd professionals af op een seminar rond het thema cyber security. De behoefte aan een solide digitale beveiliging is niet een recente boodschap, maar het lijkt erop dat industriële eindgebruikers juist nu het belang daadwerkelijk aanvoelen. Organisaties waar aanvallen gelukt zijn, hebben dat zeker gevoeld.

In de vitale infrastructuur is men sowieso al meerdere decennia drukdoende met de gewenste bescherming, juiste middelen en goede deskundigen. Kortom, het thema cyber security leeft wel degelijk, maar het is toch de vraag of mensen, professionals en bedrijven het daadwerkelijk praktisch oppakken.

Er onderling over spreken, op zoek zijn naar de juiste partners om goede maatregelen te nemen en budgetten alloceren. Als het prioriteit is, moet er gezocht worden naar de gewenste kwaliteiten bij ketenpartners. Een industriële partij die bijvoorbeeld kansen ziet met IoT-toepassingen, heeft behoefte aan kwaliteit en deskundigheid vanuit technische bedrijven voor de zekerheid van de IT-infrastructuur.

De cyber security-bedrijven die ik in 2018 sprak groeien als kool. De professionals in deze bedrijven waren soms pas een jaar of twee actief in dat bedrijf en stonden bij hun werk ervan te kijken hoe makkelijk ergens ingebroken kon worden. Als dat zo is, dan is deze tijd van bewustwording nodig om tot actie over te gaan. In de herhaling: ervaringen delen, goede partners kiezen en prioriteit geven.

In bijeenkomsten van de branches Industriële Elektronica, Industriële Automatisering, Laboratorium Technologie en Gebouw Automatisering wordt concreet aandacht gegeven aan dit onderwerp. De belangrijkste doelen van die bijeenkomsten liggen in bewustwording, een netwerk van deskundigen bij elkaar brengen en concreet worden.

Dat laatste is dus het punt: concreet worden. Er zijn nogal wat onderwerpen die lekker klinken, maar vrij lastig zijn om te concretiseren. Die hoef ik niet op te sommen, maar cyber security is er één van.

Nou lukt een oproep meestal niet, maar ik ga het toch proberen. Als professionals uit de industrie mij vijf concrete stappen voor eindgebruikers zouden kunnen mailen (p.petersen@fhi.nl), dan kunnen wij die input meenemen in andere bijeenkomsten.