Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Chriet Titulaer

Deze trendwatcher maakte voorspellingen, die daadwerkelijk zouden gebeuren. Hij is voor mijn gevoel niet voldoende erkend voor zijn leven voor wetenschap en technologie. We worden tegenwoordig redelijk bezig gehouden door trendwatchers met slechtere voorspellingen, denk ik dan. Deze sprekers gaan lekker mee in de huidige maatschappij, maar in een publiek met technici hoor ik vooral sceptische reacties.

Is dat erg? Nee, dat denk ik niet. Het is ook niet erg dat er nogal veel voorspellingen zijn geweest dat we niet door deze winter zouden komen door alle hoge energieprijzen. In mijn ogen zijn dergelijke voorspellingen ook niet uitgekomen en we lezen nog steeds alle uitingen in die media. Het maakt wat mij betreft ook niet uit of je dat ‘real’ of ‘fake’ nieuws noemt.

Chriet Titulaer wilde zijn publiek boeien met de Wondere Wereld van de techniek. Hij had echter ook een scherp oog voor de maatschappelijke ontwikkelingen en hij kreeg steun van diverse instituten voor zijn ‘projecten’ van de toekomst. Op mijn kantoor staat een boek ‘Welkom in 2020’, dat hij geschreven heeft in 1993 en daar wordt bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie aangehaald. Hij schrijft dat daar al sinds 1965 onderzoek naar gedaan werd.

Volgens mij is er voor het technisch geïnteresseerde publiek in Nederland behoefte aan een nieuwe Chriet Titulaer. De huidige populair wetenschappelijke persoonlijkheden brengen zeker de energie en potentie van technologie naar voren. Ik mis echter een persoonlijkheid als Chriet Titulaer, die dingen op een eenvoudige manier tot leven brengt, waardoor de technici in de wereld zich verenigd voelen.

Welke wetenschappers zijn er die met daadwerkelijk baanbrekend werk bezig zijn en nog niet gehoord worden? Wie is er met tijdreizen bezig? Of met geheel nieuwe vormen van energie? In de afgelopen jaren zeg ik regelmatig dat het mij niet veel kan schelen of buitenaardse wezens bestaan, maar als de UFO verhalen waar zijn, waar halen zij dan hun energie vandaan? Hoe doen ze dat op technisch vlak?

Chriet Titulaer zou dat als sterrenkundige  misschien wel weten.