Column & Opinie Jan W. Veltman

Over Jan W. Veltman

Als onafhankelijk consultant is Jan sinds 1 januari 2000  betrokken bij de ontwikkeling, marketing en sales van de nieuwste technologieën.

Via zijn columns geeft Jan al vanaf 2006 zijn wereldbeeld weer. Hierbij probeert hij helderheid te scheppen in de wonderlijke wereld van techniek, de mens en de actualiteit.

ChatGPT, een vloek of een zegen?

(Of: “Hoe ChatGPT ook uw vakantie kan beïnvloeden)

Hoe was het weer op uw vakantie locatie dit jaar? Ineens worden we overspoeld met alarm berichten over extreme natuur fenomenen op onze bekende vakantie bestemmingen. Of het is extreem heet, of extreem nat en het stroomt over of het staat zelfs in brand! Een goede vakantie plek kiezen wordt er niet makkelijker op.

U leest zelf waarschijnlijk al de rapportages uit deze getroffen gebieden dus laat ik daar maar geen commentaar op geven, anderen zijn beter in het schrijven van dramatische en tranentrekkende verhalen.
Wat ik wel met u wil bespreken is ons aandeel hierin. Voor het gemak ga ik er maar vanuit dat u, als lezer van e-totaal, de wetenschap een warm hart toe draagt en accepteert dat er gestage opwarming van de aarde plaats vindt. Een van de hoofd oorzaken is nog steeds de enorme CO2 uitstoot.
Nu besef ik dat ook u probeert iets bij te dragen aan de vermindering hiervan maar de nieuwste technologische ontwikkelingen lijken dit weer ongedaan te maken.

Heeft u wel eens stil gestaan bij de energie consumptie van datacenters bij het beantwoorden van één vraag aan bijvoorbeeld ChatGPT?
Het blijkt bijzonder moeilijk om hierover informatie te vinden. Het verst kwam ik bij de Washington University, daar noemde men 10GWh voor de energie consumptie voor het inleren van het AI model en een dagelijks energieverbruik van 1GWh. Of dit voor één of alle GPT modellen geldt blijkt dan weer onduidelijk. Voor het gemak koppel ik deze getallen maar even aan ChatGPT.

‘Wat wel weer duidelijk is dat met een dagelijkse energie consumptie van 1GWh niet alleen veel CO2 uitgestoten wordt, maar dat dit ook met enorme kosten gepaard moet gaan. Dit roept bij mij de vraag op wie betaalt dat allemaal?

Nu kom ikzelf in een lastig dilemma, mijn gebruik van ChatGPT neemt, ondanks deze wetenschap, gestaag toe. Het blijkt in mijn dagelijkse praktijk een handig hulpmiddel.
Wat ik daar dan zoal mee doe? ChatGPT blijkt een fantastische vertaler te zijn die in tegenstelling tot Google Translate ook de context mee kan nemen. Vooral omdat je er een dialoog mee aan kan gaan om de, meestal wat klungelig, gestelde vraag te verduidelijken.
Ook is het een fantastisch hulpmiddel om een moeizaam opgebouwde tekst snel en netjes in goed leesbare taal om te zetten. Vraagje: “Wat denkt u, heb ik deze column mét of zónder hulp van ChatGPT geschreven?

Terug naar mijn energie en kosten vraagstuk. Het niet gebruiken lijkt mij geen optie, zoals zoveel nieuwe technologieën heeft het veel aanlokkelijks in zich en daarnaast blijkt het ook nog eens reuze handig in gebruik.

Eigenlijk kan ik me hier maar één business model voorstellen, OpenAI (de eigenaar van ChatGPT) weet straks alles van mij en, als ik niet uitkijk, ook cruciale informatie van bedrijven waarvoor ik werk. Dit is dan door handige jongens weer te gebruiken in reclame tarieven of mogelijk wordt de zo opgebouwde kennis bijeengevoegd en als informatie pakket aan de meest biedende verkocht.

Dit lijkt een uiterst riskante ontwikkeling. Verandert dit ChatGPT (en anderen) van zegen in een vloek?

PS. De ChatGPT versie was op punten niet slecht maar miste mijn persoonlijke touch.