Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

Bio-based

Volgens mij is het klimaat nooit een taboeonderwerp geweest, maar tegenwoordig is het een extreem populair thema. In mijn jongere jaren wilde men de zure regen een halt toezeggen. Er werd ook gesproken over het milieu door de Club van Rome en eigenlijk waren alle onderwerpen continu actueel.

Meer recent spreekt men over cradle-to-cradle, duurzame energiebronnen en de doorbraak van ‘an inconvenient truth’, de film van Al Gore. Dat wordt zeer recent aangevuld met ‘we gaan van het gas af’, de kansen van waterstof, de nadelen van stikstof en circulariteit. Er zijn nogal wat termen, die over elkaar heen duikelen. Dan vraag ik me af of er ook zaken gedaan worden, of dat we vooral bezig zijn met het introduceren van nieuwe termen?

Deze week werd ik verrast door de term bio-based. Als je op Google zoekt naar bio-based kom je definities tegen en in mijn eigen uitleg werd er focus op een volledig natuurlijk proces mee bedoeld. Daar kan ik dus fout in zitten, maar als het klopt dan is het wat anders dan circulariteit (in mijn ogen: spullen, producten, materialen die hergebruikt kunnen worden). Met een bio-based aanpak zouden mensen moeten leren van de natuur en zo zouden wij onze processen moeten inrichten. Zoals een vogel een nest maakt, kunnen we ook bouwen.

Dat klinkt wat mij betreft heftig. Dat vind ik anders dan circulair.

Maar goed, voordat we de hele wereld daar op inrichten en men in de geopolitiek er ook van overtuigd is dat dit de goede richting is, verzinnen we volgend jaar dan een nieuwe term? Worden we door onszelf op social media, in praatjes, wetenschappelijke publicaties en in de pers steeds op een verkeerd been gezet? Ik denk tegenwoordig zo simpel mogelijk. Als je het wenselijk vindt, om iets concreet te veranderen, zal het betreffende beleid voor twintig jaar ingezet moeten worden. Ik refereer dan aan de Deltawerken.

Afgesproken dat we het doen, omdat anders Nederland overstroomt. Ongeacht wisselingen in de regering of diverse trends door de jaren heen. Dit is het plan, dit is het doel en het is nu een kwestie van gewoon volhouden.

Dit is de tijd om een dergelijk beleid op verschillende vlakken in te zetten en niet lukraak iets (“we gaan van het gas af”) te roepen, omdat het opportunistisch zo uitkomt.