Column & Opinie Ronald ten Boden

Over Ronald ten Boden

Ronald was van 2012 tot en met 2022 werkzaam bij FHI, federatie van technologiebranches, o.a. als branchemanager Industrial Automation FHI / member managementteam. In deze periode schreef Ronald met regelmaat columns voor e-totaal.

Bedreiging of verlossing?

Het is een kwestie van tijd voordat een cyberaanval ook jou treft, is een veelgehoorde uitspraak op conferenties. Velen zijn, direct of indirect al wel eens getroffen, bijvoorbeeld doordat een bankenwebsite plat ligt door een aanval. Maar ook de uitspraak dat er altijd een risico bestaat dat digitale inbrekers de weg vinden naar uw systeem.

Je kan het zien als een huis, beveiligd met sensoren, een digitaal systeem gekoppeld aan uw mobiel, welke een melding geeft bij onraad en zelfs doorschakelt naar een beveiligingskantoor. Maar ook een inbreker laat zich niet tegenhouden als hij echt naar binnen wil.
De omvang en ernst van de digitale dreiging in Nederland zijn nog steeds aanzienlijk en blijven zich ontwikkelen. Er is sprake van een continue digitale dreiging voor de nationale veiligheid. De Nederlandse maatschappij en economie zijn volledig afhankelijk geworden van digitale middelen. De gevolgen van aanvallen en uitval kunnen groot en zelfs maatschappij ontwrichtend zijn. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2018 (CSBN 2018) van de NCTV.
Eén zoekopdracht, op het altijd beschikbare internet, naar hackaanvallen en duizenden voorbeelden komen als zoekresultaat naar boven. In het verleden werden er scenario’s uitgeschreven vanuit fictie over het platleggen van een land door een succesvolle hackpoging. Een aantal jaren later wordt het werkelijkheid wanneer in juni 2017 de Oekraïne op zwart gaat. Ziekenhuizen, banken, het vliegveld en energiebedrijven worden getroffen. Naar huis en TV kijken dan maar, helaas ook geen optie want er was geen stroom. Miljoenen schade voor honderden bedrijven, niet alleen directe schade maar ook vervolgschade, want voordat alles weer up en running is, daar gaat wel een tijd overheen.
Het versleutelen (encryptie) van bestanden, een oude technologie, dat doen we al tientallen jaren. Alleen de inzet is anders: doordat internet ervoor zorgt dat we één groot netwerk zijn, is verspreiding van malware niet zo moeilijk. Sterker nog, vaak werken we er aan mee. Onbewust is er veel rekencapaciteit beschikbaar van computers welke eerder zijn geïnfecteerd. Of we sturen besmette mailtjes naar elkaar door.
Dat overkomt mij toch niet! Ik heb mijn foto’s en belangrijke bestanden maar eens offline op een ander medium gezet, want fotoboeken die maak ik niet meer. Nu het medium nog opslaan op een andere locatie. Moet je er bang voor zijn dat je op een dag de PC niet kan opstarten? Of dat je geen beschikking meer hebt over energie? Dat je wekkerradio het niet meer doet? Ik denk niet bang, maar net als de overheid een website heeft voor wateroverlast, zou je er wel rekening mee moeten houden. Voor velen zou het zelfs een periodieke verlossing kunnen betekenen. In deze economische hoogtijdagen waarin iedereen op zijn tenen loopt, zou een moment van stilte, no mobile en onbereikbaarheid misschien wel tot verveling kunnen leiden en verveling zorgt dan weer voor creativiteit en saamhorigheid.
Als we daarna alles maar weer op de rit krijgen, want digitalisering maakt veel dingen toch ook gemakkelijk.