Column & Opinie

Als het herfst wordt, vallen de PC’s

De herfst begon en binnen het gebouw waar de redactie gevestigd is, vielen de computers als blaadjes van de bomen. Een gemeenschappelijke oorzaak was er niet. De ene raakte defect door een lekkage in het dak, bij de andere bleek de voeding eigenlijk al tijden aan de kleine kant te zijn geweest en bij mij…

De herfst begon en binnen het gebouw waar de redactie gevestigd is, vielen de computers als blaadjes van de bomen. Een gemeenschappelijke oorzaak was er niet. De ene raakte defect door een lekkage in het dak, bij de andere bleek de voeding eigenlijk al tijden aan de kleine kant te zijn geweest en bij mij was het een gammele Windows-versie op mijn privé-PC die er definitief mee op hield. Op dat moment wordt je weer eens heerlijk geconfronteerd met de afhankelijkheid van alle elektronica om ons heen. Vroeger was de standaardsmoes dat de brug open stond waardoor je te laat kwam, nu zou je ook kunnen aangeven dat je te laat bent door een omgevallen PC.
Een keer te laat komen omdat er een besturingscomputer niet meer werkt, is lastig, maar te overzien. Veel vervelender wordt het als de computer waarop alle bedrijfsactiviteiten uitgevoerd worden ineens de geest geeft. Met name bij kleinere bedrijven en ZZP-ers zie je dat er maar één computer is die overal voor ingezet wordt en waarvan het beheer maar matig is. Regelmatig een back-up maken is er meestal niet bij en als dan de harde schijf vast loopt, zijn de rapen gaar. Iedereen weet dat, maar toch gebeurt het nog geregeld dat alles weg is omdat een PC vastgelopen is. Onlangs nog overkwam dat een zelfstandig werkende advocaat. Rook uit zijn PC gaf aan dat het einde oefening was. Gelukkig ging het om een Apple en uit ervaring weet ik dat het overprikken van de harde schijf voldoende is om alles weer te kunnen benaderen. Zelfs de op de HD geïnstalleerde software draait probleemloos binnen de nieuwe omgeving. Bij Windows loopt dat allemaal veel moeizamer. Bij een schijf met een beschadigd besturingssysteem zijn alleen de bestanden van de ene schijf naar de andere terug te zetten (als er tenminste geen wachtwoordbeveiliging is), maar niet alle software. Daarbij komt dat het vaak heel lastig is om bijvoorbeeld al het mail-verkeer weer terug te halen Alleen als je een specialist bent, lukt dat. Wie wel netjes voor back-ups zorgt, heeft zo weer alle bestanden terug, maar is vervolgens wel weer uren bezig met het installeren van software en rare drivers om alles zo te krijgen zoals je had en daar zit je als kleine zelfstandige natuurlijk niet op te wachten.
Oplossingen om dit alles voor te zijn, zijn er voldoende. De fraaiste is om alle bestanden, emails en liefst ook alle software op een grote server onder te brengen. Zelfs voor het MKB zijn er ondertussen meerdere mogelijkheden. Google biedt voor Word, Excel en email zelfs gratis oplossingen aan.
Ondanks dat iedereen weet wat voor ellende het is als je PC echt vast loopt, is het toch vervelend als het je overkomt. Ik mag de komende dagen weer heerlijk als hobbysysteembeheerder aan het werk. Leuk voor deze regenachtige, donkere avonden. Het is weer duidelijk herfst geworden.