Column & Opinie

Afscheid van de gloeilamp

Afscheid nemen is moeilijk en ook met het verdwijnen van de gloeilamp zal menigeen het toch wel even moeilijk hebben. Het vertrouwde peertje heeft immers bijna 120 jaar het licht in huis bepaald.

Ikzelf heb gemengde gevoelens over het verdwijnen van de gloeilamp. Aan de ene kant heb ik al zo veel mogelijk de gloeilamp vervangen door spaarlampen om op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan het milieu en mijn portemonnee, maar op sommige plekken wil ik toch graag een lamp hebben die eenvoudig te dimmen is en dat is iets dat met spaarlampen toch lang niet zo goed gaat naar mijn mening als met gloeilampen. Gelukkig blijft de halogeenlamp voorlopig nog gewoon leverbaar evenals gloeilampen voor speciale toepassingen. De gloeilamp op zich gaat dus nog lang niet weg en we mogen nog vele jaren blijven genieten van het werk van Thomas Alva Edison.
Op zich is het een prestatie van de heer Edison, dat zijn uitvinding het wel 120 jaar vol heeft gehouden ook al waren er ondertussen voldoende alternatieven voor handen. Hoe lang bestaat immers de spaarlamp al en hoeveel jaren geleden is de LED uitgevonden?
Nu moeten we in ieder geval binnen een aantal jaren verplicht over naar LED of spaarlamp. Qua energieverbruik is het zondermeer waar dat we hier allemaal vrolijker van zullen gaan worden, maar met betrekking tot bijvoorbeeld kleurherkenning gaan we er behoorlijk op achteruit. Vooral als het gaat om wit LED-licht, dan is dit voorlopig nog erg lastig. Wie namelijk het spectrum van een witte LED bekijkt, zal zien dat het licht bestaat uit blauw en geel en er nagenoeg geen rood en groen in het licht aanwezig is. Natuurgetrouw kleuren herkennen wordt dan lastig. Nog lastiger dan met Tl-licht dat ook al veel kleuren mist uit het totale zichtbare deel van het spectrum. In kledingzaken zul je voor de werkelijke kleur van iets dat je wilt kopen, dus echt naar buiten moeten gaan op het moment dat de hele winkel vol hangt met LED-licht.
Voor mensen die kleurenblind zijn en een rood/groen-afwijking hebben, is het LED-licht nog veel raarder. Onlangs heb ik daar een klein onderzoekje naar gedaan en de uitkomst was dat zij het witte licht als veel roder of juist veel groener zien dan de bedoeling was van de makers (ja kleurenblind is een rare afwijking). In ieder geval zien zij het licht niet als wit en voor hen is de LED dus zeker geen goede vervanging van de gloeilamp. Voor hen is er dan ook maar een optie. Hamsteren en hamsteren en maar hopen dat de laatste gloeilampen bij ’s lands grootste supermarkt in de bonus komen.