Column & Opinie Paul Petersen

Over Paul Petersen

Sinds 2000 is Paul werkzaam voor FHI, federatie van technologiebranches.

De combinatie van maatschappelijke uitdagingen met samenwerking in bedrijfsketens en het toepassen van technologie ziet hij als een voortdurende inspiratiebron.

5G

U heeft het vast al ergens gezien of gelezen in 2020: "Ook 6G komt er aan!". In de eerste lock-down van 2020 vonden mensen ruimte om wat 5G-zendmasten in de fik te steken. Er werden grappige interviews getoond, waarin Nederlandse burgers andere betekenissen aan de term 5G gaven. Aansluitend wisten wij met z'n allen niet zeker of het Chinese Huawei het hele land zou kunnen bespioneren en dus is er uiteindelijk voor Ericsson gekozen, meen ik te weten. Wat is de boodschap van deze eerste alinea? De ontwikkelingen vallen over elkaar heen.

En dan krijg je nu ook nog 6G. Is het dan nooit genoeg?

Waarschijnlijk gaat het daar niet om. Zo lang er technologische grenzen verlegd kunnen worden, is er een uitdaging en een kans op verbetering van situaties. Toen de leden van FHI het eerste Hoog Frequent technologie event bij ASTRON organiseerden was het al duidelijk dat straling een beladen onderwerp was. Ik wilde graag meedrijven op een golf van publiciteit, maar diverse experts konden mij snel duidelijk maken dat het een geloofskwestie is. Er kunnen zomaar twee kanten zijn, die gewoon niet bij elkaar willen komen.

Dat beleven de Republikeinen en Democraten in de VS aan den lijve, denk ik. Maar de tegenstelling zien we ook bij Viruswaarheid en het OMT of bij cyberexperts en een gemiddeld bedrijf. Het beeld van de een is niet direct gelijk aan het beeld van de ander. Zitten we wel op dezelfde golf? Uiteindelijk valt dat dus wel mee. Mensen lijken weerstand tegen verandering te hebben, maar volgens mij is er niets anders dat zich zo snel opnieuw uitvindt.

De weerstand van mensen op verandering is niet zo groot. Weet je wie haast niet veranderen? Kippen. Honden. Paarden. Noem maar een beest. Dat geldt trouwens ook voor bomen. Planten. Struiken. Edelweiss. Eigenlijk volgt alles in de natuur hetzelfde patroon en past ook die natuur zich aan in wijzigende omstandigheden.

Dat is een geruststellend gevoel. De wetenschapsfilosoof van de Universiteit Twente heb ik ooit een verhaal horen vertellen, dat alle wezens in de natuur aan het begin van het bestaan een kwaliteit van God hadden gekregen. Toen de mens aan de beurt was, waren alle kwaliteiten op. De mens kreeg daarom technologie. Als dat zo is, dan vermoed ik dat we na 6G richting 7G gaan en dat we met z’n allen daarna weer iets anders zullen uitvinden.