Met een bulderend geraas verliet dit jaar mijn mooiste vuurpijl op 1 januari, nieuwjaarsdag, om precies 00.00 de grond. Z’n baan was nog 3 meter te volgen voordat hij in de extreem dichte mist verdween. Na enkelen seconden zagen we in de mist een flauw lichtschijnsel en hoorden een gedempte klap.Jawel, ik woon in dat…
Met een bulderend geraas verliet dit jaar mijn mooiste vuurpijl op 1 januari, nieuwjaarsdag, om precies 00.00 de grond. Z’n baan was nog 3 meter te volgen voordat hij in de extreem dichte mist verdween. Na enkelen seconden zagen we in de mist een flauw lichtschijnsel en hoorden een gedempte klap.
Jawel, ik woon in dat deel van Nederland waar met oudjaar de mist zo heftig was dat je letterlijk geen hand voor ogen zag.
Tijd is ook zo’n verschijnsel. Terugkijken is eenvoudig, alles is immers al gebeurt, er zijn geen verrassingen meer, hoewel……
De mens heeft de eigenschap alle gebeurtenissen naar eigen smaak in te willen kleuren. Eigenlijk een aantasting van de objectiviteit, maar het heeft wel voordelen, iedereen heeft zo immers gelijk!
Zo zijn voor de één de 200 miljoen (!) verkochte knallen een waar festijn terwijl anderen zich ergeren aan al dat lawaai en al die troep.
Feit blijft dat in sommige drukbevolkte gebieden de grenswaarden voor het schadelijke fijnstof met wel een factor 14 overschreden werden.
Vooruitkijken echter lijkt op het afsteken van vuurwerk in dichte mist. De eerste meters zijn nog redelijk helder te zien, daarna is het snel voorbij. Je kunt het vergelijken met lopen over een bospad, de eerstvolgende stap die je wilt nemen is nog helder te zien, elke daarop volgende stap is steeds minder goed te voorspellen en wordt daardoor steeds onzekerder!
Net als de vage lichtflits van mijn vuurpijl in de mist dienen sommige gebeurtenissen zich al vooraf aan.
Een voorbeeld: Al enige tijd schalt de roep voor het gebruik van open document standaarden (ODF = Open Document Format) door de overheid. Dit heeft bij de grootste tegenstander van open standaarden, de monopolist Microsoft, geleid tot een voor hen uitzonderlijke actie. Microsoft heeft bij de internationale standaardisatie commissies een eigen (dus gesloten) standaard voorgesteld, heel eufemistisch OpenXML genoemd. Deze inbreng is, waarschijnlijk terecht, zwaar bekritiseerd.
Wie herinnert zich niet de acties van de Monopolist om goede programma’s als bv. Netscape en RealPlayer uit de markt te werken?
De Nederlandse overheid wil overgaan op het gebruik van open document standaarden om zo software licentie kosten omlaag te brengen. Een loffelijk streven, opmerkelijk is echter dat het er naar uitziet dat Nederland hiermee (als eerste in de wereld) voor ODF zou kunnen kiezen i.p.v. voor een Microsoft standaard. Opmerkelijk is ook dat het erop lijkt dat dezelfde wereld eerst maar eens toekijkt hoe de strijd ODF/Microsoft bij ons zal aflopen.
De vuurpijl ODF/Microsoft, gelanceerd in 2007, zal zeker in 2008 opengaan en het is afwachten of deze pijl mooi of lelijk vuurwerk te zien zal geven.
Zelf hoop ik op mooi vuurwerk. Voor mij is mooi vuurwerk een keuze voor ODF. Niet om Microsoft te pesten, maar voor mezelf als belasting betaler. Een werkelijk onafhankelijke standaard is voor iedereen een zege.
Vergelijk het maar met de enorm snelle opkomst van GSM in Europa in tegenstelling tot de tergend langzame introductie van mobiele telefonie in de Verenigde Staten waar de veelheid aan “gesloten” standaarden sterk remmend (en dus kosten verhogend) gewerkt heeft
Ondanks dat het al februari is als deze column in e-totaal verschijnt wens ik toch al mijn column lezers een voorspoedig 2008 toe in de verwachting dat er ook in 2008 nog genoeg in onze technische wereld gebeurt om voor u te blijven becommentariëren.
Jan W. Veltman
Business Development
Commint Consultancy
jan.w.veltman@commint.nl