Elektrotechniek
12 juli 2016

Slimme vernieuwingen van Harting

Innovaties die verder gaan dan de stekker

Het Duitse familiebedrijf Harting weet ons toch altijd te verrassen met nieuwe ontwikkelingen. Veel hiervan hebben betrekking tot aansluiten, want daar ligt immer de basis van dit bedrijf. Ondertussen zijn ze ook op andere vlakken actief. Met name rondom RFID heeft men een serie fraaie producten waarop men doorgeborduurd heeft om zo de bestaande technologie ook te kunnen gebruiken voor verrassende applicaties. Hierover later meer, want als eerste gaan we kijken wat voor slims men bedacht heeft op stekkergebied.

M12 Power L
De M12-connector begint al aardig de standaard te worden en niet alleen Harting levert deze connector. De M12 is populair omdat hij stevig is, een betrouwbare verbinding vormt, maar ook omdat hij klein is. Nieuw is de M12 Power met L-codering. De HARTING M12 Power is bedoeld voor bijvoorbeeld voedingsaansluitingen. De stekker heeft 5 aansluitpennen die elk een stroom van 16 A bij 63 V aan kunnen. Dit maakt dat deze stekker zeer geschikt is voor applicaties in het veld die veel energie vragen, maar waar geen ruimte voor een grote stekker is. Hij is dan ook ideaal voor kleine servomotoren, verdeelkasten in het veld, veldbusgestuurde I/O-boxen en voedingen.
Bedenk daarbij dat hij beschermingsgraad IP65/67 heeft wat maakt dat het aantal applicaties voor deze connector enorm is.

Vervanging Sub-D
De welbekende Sub-D-connector is ondertussen toe aan het bejaardentehuis, tenminste dat moeten de ontwikkelaars bij Harting gedacht hebben toen ze een nieuwe 10- en 20-polige connector ontwikkelden. De gedachte achter deze connector is om voor de toepassingen waar nu nog een Sub-D toegepast wordt, een connector te maken die beter is en vooral gemakkelijker in het gebruik.
Dat wat het geworden is, toont de foto in figuur 2. Te zien is de 20-polige PushPull die tot 2 ampère per contact mag worden belast. Dit is voldoende voor heel veel applicaties waarbij een groot aantal contacten nodig is en er maar weinig ruimte is.
De nieuwe 20-polige PushPull voor industriële omgevingen is robuust en eenvoudig in gebruik. Met name dat laatste is waar een SUB-D het op verliest. Niet alleen is de hele stekker verre van robuust en zeker geldt dat voor de vergrendeling. Met een beetje pech draai je bij het loshalen niet de connector los, maar de twee busjes met schroefdraad die in het chassisdeel gemonteerd zijn. Deze gammele vergrendeling is bij de PushPull vervangen door een zeer slim systeem. Dit is zo gemaakt dat je de stekker soepel in het chassisdeel steekt en er net zo gemakkelijk weer uit trekt, terwijl hij wel vergrendeld wordt. Aan de kabel trek je de stekker er niet uit. Je moet echt de zwarte kunststoffen mantel naar achteren trekken om te ontgrendelen. Dit gaat opvallend gemakkelijk waardoor je eigenlijk het gevoel hebt dat er helemaal geen vergrendeling in de stekker aangebracht is.

Meer nieuws van HARTING B.V.
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over installatie- en schakelmateriaal