Beurzen, congressen, seminars, events
17 september 2024

Seminar Duurzaamheid

Handvatten voor circulair en duurzaam ontwikkelen, produceren & ondernemen

Mede door de materialen- en grondstoffenschaarste van dit moment is circulair design relevanter dan ooit. Design for circularity draagt bij aan het verlengen van de levenscyclus van producten zodat die minder snel vervangen hoeven te worden. Een ander belangrijk aspect is het hergebruik en de (mogelijke) omvorming van de grondstoffen, wanneer het product aan het eind van zijn levensduur is.

Circulariteit en duurzaamheid staan vrijdag 27 september van 10.00 tot 12.45 uur op het lezingenprogramma in het seminar ‘Handvatten voor circulair en duurzaam ontwikkelen, produceren & ondernemen’. In de Faraday Seminarzaal in World of Electronics (hal 9) zal dan een vijftal lezingen gehouden worden over hoe wij, als elektronicabranche, kunnen bijdragen aan de circulaire economie. Vandaag de dag is het immers belangrijk dat bij een productontwerp en productie gebruik gemaakt wordt van duurzame materialen en grondstoffen.

Een Circulaire Cleanroom? Het bestaat!

Afbeelding 1. Het robuuste en modulaire CleanWall-concept van Interflow.

Bart-Jan Freriks, directeur van Interflow opent het seminar. Hij zegt daar het volgende over: “Duurzaamheid gaat allang niet meer alleen over energie en CO2. Het draait om People en Planet. Hoe kunnen we onze beslissingen van nu beter afstemmen op de toekomst? Een toekomst waarin grondstoffen schaars kunnen zijn? Circulariteit is hierop een van de antwoorden”, aldus Bart-Jan Freriks.
Interflow is de ontwerper, producent en bouwer van een door RVO erkende circulaire cleanroom of operatiekamer (afbeelding 1). Het robuuste en modulaire CleanWall-concept van Interflow, vergelijkbaar met legoblokjes, speelt hierbij een cruciale rol. Dankzij dit concept kun je een formele terugnamegarantie krijgen van de cleanroom-bouwer.
Aan het einde van de gebruiksperiode neemt de bouwer een groot deel van de componenten terug en garandeert een tweede leven voor deze onderdelen. Samen met leveranciers kan de cleanroom-bouwer de CO2-footprint van de hele keten aanzienlijk verlagen. Daarnaast is er nog veel meer te bereiken met een all-electric cleanroom, emissievrije productie en elektrisch transport.
Bart-Jan Freriks daagt u in zijn lezing uit om mee te denken over de mogelijkheden en wensen. “Laten we in discussie gaan over de kansen die we samen misschien nog laten liggen”, besluit hij zijn betoog.

Het duurzame ontwerpproces van de Garage Plug

Afbeelding 2. De Garage Plug van Total Safety Solutions.

Volgens Jeroen op ten Berg, director/partner van GBO is de Garage Plug (afbeelding 2) van hun opdrachtgever Total Safety Solutions uit Oisterwijk hun baanbrekende innovatie voor de veiligheid van EV-onderhoud, het immobiliseren van voertuigen tijdens onderhoud, het garanderen van de veiligheid van de gebruiker en het voorkomen van noodsituaties. De stekker voldoet aan de normen voor EV-stekkers, heeft een ergonomisch en duurzaam ontwerp en is voorzien van aanpasbare connectoren. Jeroen op ten Berg legt in zijn lezing uit hoe sustainability een belangrijk aandachtspunt was bij de ontwikkeling van deze stekker.

Wij zijn tegen recyclen!

“Verleng de levensduur van elektronica door toepassing van circulariteit in productontwikkeling en assemblage”. Dit zijn twee uitspraken van Frank Clermonts, Technology director en co-founder van AME en Hendri Kortman, Innovation Manager van Variass. In hun lezing ontdekt u de methoden van AME en Variass om de levensduur van elektronische producten te verlengen en de milieubelasting te verminderen. AME neemt ons mee in de ontwerpaanpak om relevante data te verzamelen onder verschillende gebruikscondities. Dit leidt tot inzicht in de levensduur waarmee gerichte vervanging van componenten mogelijk wordt gemaakt.

Afbeelding 3. Refurbished elektronica is een oplossing om E-waste tegen te gaan.

Variass zal een case delen waarbij dit refurbishingsproces centraal staat met als doel duurzaamheid door hergebruik (afbeelding 3). Tijdens dit seminar leert u hoe innovatieve technologieën bijdragen aan een duurzame toekomst voor elektronica.

Carbonfootprint verlagen, hoe dan?!

Caspar Botter, Chief Commercial Officer bij JC Electronics is de volgende spreker. Hij vertelt over zijn lezing het volgende: “Er wordt veel gesproken over zaken als CO2-verlagen en de circulaire economie. Als JC-Electronics weten wij dat praatjes geen gaatjes vullen. Wij hebben een wetenschappelijk onderbouwd en gevalideerd model dat exact berekent hoeveel grondstoffen en CO2 bespaard kunnen worden wanneer men overschakelt naar het gebruik van refurbished industriële elektronica”, aldus Caspar Botter.
Volgens Casper gaat het echter niet alleen om refurbished elektronica maar ook om obsolete elektronica. In beide gevallen zorgt het gebruik hiervan voor milieuwinst doordat de E-waste drastisch verminderd wordt. In zijn lezing zal hij dieper ingaan op een aantal praktijkvoorbeelden van grote fabrikanten die deze stap al hebben genomen.

“Samen Meten”, beursgadget, ‘de Omgevingsmonitor’ in perspectief van Techniek, Duurzaamheid en Burgerparticipatie

Afbeelding 4. Andries Lohmeijer zal het deze keer gaan hebben over de Omgevingsmonitor.

Andries Lohmeijer, creatief technisch directeur bij KITT Engineering sluit het seminar op een luchtige manier af (afbeelding 4). Op ludieke wijze laat hij zien hoe de beursgadget aansluit bij meerdere duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.
In samenwerking met de deelnemende bedrijven en de ‘Community’ is nu een monitor ontworpen die zelf zijn energie oogst, verschillende metingen verricht en deze verstuurt naar een ‘Open platform’. Hoe dat alles gaat, zal Andries op zijn manier vertellen. Een lezing die dus een must is voor iedereen die de gadget verzameld heeft.

Tot slot

Het seminar ‘Handvatten voor circulair en duurzaam ontwikkelen, produceren & ondernemen’ wordt gehouden op vrijdag 27 september van 10.00 tot 12.45 uur in de Faraday Seminarzaal in World of Electronics. Deze vindt u in hal 9. Voor de beursbezoekers is het seminar gratis te bezoeken, mits u zich van te voren hebt aangemeld op de site van de WoTS. Daar vindt u ook alle verdere informatie over dit seminar en alle andere seminars.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events