Razendsnel componenten tellen
Zonder de reel af te wikkelen
Componenten zijn goud waard. Daarbij gaat het niet alleen om dure ASIC’s die speciaal gemaakt zijn voor een specifiek project. Ook een simpele transistor kan een belangrijke kostenpost worden wanneer een PCBA ter waarde van enkele duizenden euro’s niet kan worden geleverd en gefactureerd omdat er één component van een paar Euro ontbreekt.
Weten hoeveel onderdelen er op voorraad zijn en het accuraat bijhouden van het componentenverbruik is heel belangrijk. Doordat de onderdelen vaak zo klein zijn als een speldenkop is dat geen makkelijke taak. Handmatig tellen is ondoenlijk en bijhouden hoeveel er gebruikt zijn, levert ook niet altijd het juiste aantal op, want bij het laden van de feeder heeft de operator per ongeluk teveel schuttape weggetrokken of de techneut van de afdeling reparatie kwam ongevraagd wat componentjes uit de reel ‘lenen’. Ook heb je van klanten die zeggen ik zal je wel componenten toeleveren en dit dan doet door het exacte aantal te leveren om aan het einde van de productierun tot de vaststelling te komen dat er 2 stuks van component x en 1 stuk van component y tekort zijn.
Sommige dingen kan je vermijden door het goed verifiëren van het aantal componenten dat op de reel zit bij zowel de inkomende inspectie als op het einde van elke productierun. Dit is de meest zekere manier om te weten hoeveel componenten nog aanwezig zijn en of je al dan niet voldoende voorraad hebt om een productiebatch te draaien.
Componenten op een reel
Componenten die op een reel geleverd worden zijn lastig te tellen. Om het aantal te weten, moet immers de reel afgerold worden. Nu zijn daar machinetjes voor waarmee de reel afgerold en weer opgerold kan worden en die tegelijkertijd tellen hoeveel onderdelen er voorbij komen. Snel gaat dat niet. Daar komt bij dat het klusje deels handmatig uitgevoerd moet worden waardoor voor het inventariseren rijkelijk veel tijd verbruikt wordt. Het handmatig af- en oprollen heeft ook nog eens een redelijk hoge foutmarges, iets dat we juist niet willen.
Handmatig tellen of met de bestaande machines levert niet het gewenste resultaat op, namelijk het exact weten hoeveel componenten er op de reel zitten zonder dat dit te veel tijd kost.
Om deze belangrijke uitdagingen in de sector op te lossen, heeft Optical Control GmbH Co. KG samengewerkt met elektronicafabrikanten om de OC-SCAN CCX te ontwikkelen, een onderhoudsvrij röntgensysteem dat is ontwikkeld en geoptimaliseerd voor het tellen van onderdelen. Belangrijk daarbij is de software in de machine die optimaal aansluit op de processen en eisen van gebruikers.