Industriele automatisering
8 oktober 2012

Pakt alles en verpakt het

Een machinefabriek speciaal voor de verfindustrie

Packland, in 1987 door de heer Erwin Gerwig opgericht, is wereldwijd toonaangevend in de verf- en kit- en chemische industrie als het gaat om het verpakken van producten in dozen, het palletiseren en het de-palletiseren. Hun programma loopt van halfautomatische verpakkingsmachines tot complete volautomatische productielijnen voor het verpakken van blikken met of zonder hengsel, kokers, rechthoekige bussen, jerrycans, aërosolbussen, flessen, doosjes en tubes in dozen of wrap-around karton. Bij dit alles speelt robotisering een belangrijke rol en dus ook de factor veiligheid.

Als je een doorsnee verfwinkel binnen loopt, realiseer je je niet dat al die blikken, emmers en kitkokers verpakt in dozen of pallets aangeleverd worden en dat er dus in de verffabriek een complete afdeling ‘verpakking’ moet zijn. Eén van de specialisten op het gebied van het verpakken van verfproducten is de firma Packland. Dit bedrijf is gevestigd in Groot-Ammers – vlak bij Gorinchem – vlak naast een grote verffabriek waar ook de basis van het bedrijf ligt. In de 25 jaar dat het bedrijf bestaat, zijn ze uitgegroeid tot één van de grote spelers op de verpakkingmarkt voor verfproducten en zijn ze een ware specialist die verffabrieken overal op de wereld helpen om verpakkingsproblemen op te lossen.

Het eindstation
Voor het maken van de verf en deze in blikken of emmers te doen, hoeven we niet bij Packland aan te kloppen. Het specialisme van Packland is vlak voor de uitgang van de verffabriek te vinden, namelijk het verpakken van de kant-en-klare, gevulde blikken en emmers in dozen of op pallets. Voor deze taak hebben ze verschillende machines als standaardmachine in hun leveringspakket. Aangezien ze echter elk project apart bekijken en geen voorraad aan machines hebben staan, is in principe elke klantenwens in te bouwen zodat je in feite voor elke opdracht kunt spreken over maatwerk. Daarbij wordt natuurlijk volop gebruik gemaakt van alle ervaring en kennis die in de afgelopen 25 jaar is opgedaan. Het is met name dit punt waarom men zich hoofdzakelijk beperkt tot een klein gedeelte van de verpakkingsmarkt. In feite zou je kunnen zeggen dat er niet veel verschil is tussen blikken soep en blikken verf, maar kijk je goed, dan zijn de verschillen groot. Een soepblik is wat anders dan een verfblik met zijn losse deksel die er eventueel af kan springen als de machine het blik niet goed aanpakt. Daarnaast is het vooral de ervaring. Zo weet men exact wat bijvoorbeeld de vulsnelheid is van de verschillende machines die de verf in het blik doen en weet men daardoor ook hoe hun machine hierop moet zijn afgestemd.
Verder zijn er natuurlijk met betrekking tot de schoonmaakeisen tussen een machine voor voedingsmiddelen of verf ook grote verschillen. Bij etenswaren gaat het over hygiëne, terwijl het bij verf gaat over het goed verfvrij maken als er eens iets mis gaat. De machine moet ook door blijven werken als er verf gemorst is, want men weet uit ervaring dat na een jaar of wat de machine één grote bonk verf is.
Dit laatste punt is goed te zien aan de manier waarop de machine is opgebouwd. Alles wat gevoelig is voor verf, is dusdanig afgeschermd dat bij een ongelukje de verf er ook niet kan komen. Verder zijn sensoren zo veel mogelijk op een dusdanige manier aan de bovenkant gemonteerd dat rondspattende verf zo min mogelijk op het sensoroppervlak kan komen (zie figuur 1).

Voor het complete artikel klikt u hier

Voor meer informatie over Packland klik hier

Voor een achtergrondartikel over de lichtschermen van Pliz
klik hier 

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van Pilz
Meer nieuws over Industriele automatisering
Meer nieuws over veiligheidsbesturingen en componenten