besturingstechniek
20 maart 2013

Nieuwe generatie controllers

En vernieuwde software voor een hogere prestatie

Met de nieuwe Simatic S7-1500 introduceert Siemens Industry Automation een serie ‘next generation’ controllers voor het gemiddelde en high-end bereik van de machine- en installatie-automatisering. Kenmerkend voor deze nieuwe generatie controllers zijn de hoge prestaties en efficiency. Typische kenmerken zijn onder meer de uitstekende systeemprestaties en een scala aan functies die standaard zijn geïntegreerd, waaronder Motion Control, Security voor maximale installatiebeveiliging en Safety voor eenvoudig te realiseren veiligheidstoepassingen.

De nieuwe generatie Simatic S7-1500-controllers (figuur 1) wordt gefaseerd op de markt gebracht. In eerste instantie zal het portfolio bestaan uit de drie CPU-types voor gemiddelde prestatieniveaus, de 1511, 1513 en 1516, elk ook verkrijgbaar als F-versie (failsafe), en voorzien van variabele features. De features kunnen bijvoorbeeld variëren in het aantal interfaces, de bit-performance en de omvang van display en geheugen. Afhankelijk van de specifieke automatiseringstaak kunnen de CPU’s in de centrale configuratie met wel 32 uitbreidingsmodules worden uitgebreid, bijvoorbeeld met de nieuwe communicatie- en technologiemodules of met IO-modules, compatibel met de Simatic ET 200MP.
De Simatic S7-1500 is volledig ontworpen voor maximale prestaties en efficiëntie in de automatisering. Wat betreft de prestaties zijn de technologie, security, safety en systeemprestaties aanzienlijk verbeterd. De grotere efficiency komt met name tot uitdrukking in het innovatieve ontwerp voor eenvoudige inbedrijfstelling en veilige bediening, de configureerbare diagnosefuncties voor de installatiestatus, en de integratie in de TIA Portal voor eenvoudige engineering en lage projectkosten.

Systeemprestaties
Het hoge niveau van de systeemprestaties met snelle signaalverwerking maakt extreem korte responstijden en een hoge regelkwaliteit mogelijk. Daarom heeft de Simatic S7-1500 een snelle achterwandbus met een hoge baud rate en een efficiënt overdrachtsprotocol. De responstijd van klem naar klem is minder dan 500 microseconden en de commandotijd bedraagt, afhankelijk van de CPU, bij bit-instructies minder dan tien nanoseconden. De controllers CPU 1511 en CPU 1513 zijn uitgerust met twee Profinet-interfaces, terwijl de CPU 1516 er drie heeft: twee voor de communicatie met het veldniveau en de derde voor integratie in het bedrijfsnetwerk. Hierbij maakt Profinet IO IRT gedefinieerde reactietijden en precisiesysteemgedrag mogelijk. Bovendien is een webserver geïntegreerd voor het locatieonafhankelijk opvragen van systeem- en procesgegevens of voor diagnostische doeleinden.

Technologie
In technologisch opzicht kenmerkt de Simatic S7-1500 zich door de standaard geïntegreerde Motion Control-functies. Hierdoor kunnen analoge en Profidrive-compatibele aandrijvingen zonder aanvullende modules worden aangesloten, waarbij toerental- en positioneer-assen alsmede encoders worden ondersteund. Bouwstenen die conform PLCopen zijn gestandaardiseerd, zorgen voor eenvoudige aansluiting van Profidrive-compatibele aandrijvingen. Voor een effectieve en snelle inbedrijfstelling van aandrijvingen en controllers kan de trace-functie worden gebruikt, waarmee programma’s en bewegingstoepassingen in realtime kunnen worden gediagnostiseerd, zodat de aandrijvingen kunnen worden geoptimaliseerd. Een andere geïntegreerde technologiefunctie is PID Control. Hiervoor zijn eenvoudig configureerbare bouwstenen beschikbaar. De regelparameters worden automatisch getuned.

Voor het complete artikel klik hier

Meer informatie is te verkrijgen op www.siemens.nl/simatic
Of bij Siemens Industry Automation, Herm Brunott
Tel: (070) 333 3905, E-mail:
herm.brunott@siemens.com 

Meer nieuws van Siemens Nederland
Meer nieuws over besturingstechniek
Meer nieuws over Industriele automatisering