Sensortechnologie
24 november 2015

Mobiele irisscanner

Met Near-InfraRed irisherkenning

Onlangs heeft Toshiba een nieuwe CMOS beeldsensor uitgebracht die speciaal bedoeld is voor irisherkenning. Deze sensor is zo gemaakt dat hij gemakkelijk in bijvoorbeeld een mobiele telefoon ingebouwd kan worden waardoor in feite alle nu gebruikelijke beveiligingsfuncties kunnen komen te vervallen. De telefoon wordt hiermee nog meer geschikt voor functies die een hoge beveiliging vragen.

Wachtwoorden en pincodes zijn niet alleen een bron van irritatie maar ook nog eens een zwakke schakel in menige beveiligingsfunctie. Iedereen zou graag zien dat deze gemakkelijk te hacken codes vervangen worden door technieken die niet alleen meer gebruiksgemak geven, maar ook nog eens veiliger zijn. We zien al dat op sommige plekken gewerkt wordt met vingerafdrukken, maar nog beter is de irisscanner, want die biedt nog meer een betrouwbaar en haast niet te hacken identificatie van de identiteit van de persoon die gescand wordt.
Op basis van dat wat je in films ziet, zou u kunnen denken dat een irisscanner complex en duur is en dus uitsluitend iets is voor zeer hoogwaardige applicaties. Niets is minder waar. Nu al zijn er telefoons op de markt die voorzien zijn van deze technologie. Toegang tot dit type telefoons wordt hiermee gemakkelijk afgeschermd door de irisscanner en ook bankzaken en betaalfuncties kunnen hierdoor echt veilig uitgevoerd worden. Daarbij gaan de handelingen ook een stuk gemakkelijker dan het invoeren van wachtwoorden of pincodes. De gebruiker hoeft alleen op het juiste moment in de scanner te kijken om daarmee hetzelfde te bereiken als het invoeren van een code. De moeilijk te onthouden pincodes of veel te gemakkelijk te raden wachtwoorden verdwijnen hiermee en er ontstaat een unieke, veilige en zeer efficiënte beveiliging die voorlopig niet te hacken is.

Voor het complete artikel klik hier


Voor meer informatie over de T4KE1 klik hier

Voor informatie over de levering van de sensor via RS Components: www.rsonline.nl

Applicaties
Irisherkenning voor smartphones en tablets

Eigenschappen
BSI (Back side illumination)
I2C interface
CSI-2 2lanes
Ingebouwde PLL
Picture flip (horizontaal en verticaal)
Lensschaduwcorrectie
Auto defect pixel correctie
Standby mode, Power down mode

Specificaties
Optisch formaat: 1/7,3 inch
Pixel grootte: 1,12 μm x 1,12 μm
Effectieve pixels: 1928(H) x 1088(V)
(2.1 megapixel)
Data formats: RAW8, RAW10
Frame rate:
60 fps bij volledige resolutie (1080 p)
100 fps @VGA
Power supply:
Analoog = 2,8 +/- 0,2 V
Digitaal = 1,2 +/- 0,1 V
I/O = 1,7…3,0 V

Meer nieuws van Toshiba Electronics Europe
Meer nieuws over Sensortechnologie
Meer nieuws over visionsensoren