Mixed signal power analyzer
Een van de noviteiten van Het Power Electronics Event 2018
Dewetron kennen we vooral van de meetsystemen voor data-acquisitie die geschikt zijn voor het volgen van vele signalen over een lange tijd. Deze instrumenten kunnen door de vele verschillende insteekkaarten geheel naar wens geconfigureerd worden voor de meettaken die gevraagd worden. Naast deze meetinstrumenten heeft men ook een aantal instrumenten die geheel zijn afgestemd op een bepaald meetdoel. Die nieuwe DEWE2-PA7 mixed signal power analyzer is daarvan een fraai voorbeeld. Wat dit instrument allemaal kan, is te zien op het Power Electronics Event dat plaats vindt op donderdag 14 juni in 1931 Congrescentrum te Den Bosch.
Het Power Electronics Event 2018 is net als alle andere jaren een seminar met heel veel lezingen. Daarnaast is er de kennismarkt. Dit jaar kunt u daar meer bedrijven aantreffen dan gebruikelijk. Normaliter waren het voornamelijk de bedrijven die ook een lezing verzorgden, maar nu is het de bedoeling dat de kennismarkt meer een demonstratiemarkt wordt. Vanuit het FHI is gevraagd om meer te laten zien wat er mogelijk is, zodat de dag niet uitsluitend een passieve luisterdag wordt. Op het moment dat we dit schrijven, is nog niet het complete programma bekend en ook nog niet wat er naast de lezingen allemaal te beleven valt. Waarschijnlijk zal er één van de auto’s te zien zijn die meegedaan heeft aan de Bridgestone World Solar Challenge en zijn er diverse bedrijven die meet en testopstellingen tonen die bedoeld zijn voor het meten aan schakelingen voor vermogenselektronica. Eén van die bedrijven is Dewetron. Zij tonen hun allernieuwste power analyzer.
Mixed Signal Power Analyzer
De DEWE2-PA7 is een analyzer die het mogelijk maakt om het gedrag van polyphase-motoren te volgen met een enkel systeem en een gegarandeerde basisnauwkeurigheid van 0,01%. Ook is het systeem in staat om simultaan de vermogensopname van meerdere motoren, converters of complete aandrijflijnen te analyseren tot een maximum van 12 vermogenskanalen.
Het is ook op dit moment de enige energieanalyzer met de mogelijkheid om vermogensparameters te berekenen tot negen fasen per vermogensgroep. De DEWE2-PA7 combineert golfvormgegevens, gemengde signaal- en vermogensanalyses en biedt betrouwbare, ononderbroken registratie van elk analoog of digitaal signaal en krachtige vermogensberekening van verschillende vermogensgroepen tegelijk.
Vanaf de basis
In afbeelding 1 is te zien hoe de DEWE2-PA7 er uit ziet. Te zien is dat het gaat om een meetinstrument met een groot 9 display met een hoge resolutie. Het scherm heeft een goede helderheid voor maximale leesbaarheid en biedt voldoende ruimte voor menu’s en weergaveschermen die door de gebruiker gedefinieerde kunnen worden. Knoppen om het instrument te bedienen ontbreken. Alle noodzakelijke instellingen zijn eenvoudig toegankelijk met slechts een paar swipes. Zoals we onze smartphone bedienen zo gaat dat ook met deze power analyzer (afbeelding 2).
Op het front zijn ook de aansluitingen te vinden. Hierbij wordt gewerkt met modules. Voor het meten van vermogens is er de TRION-POWER kaart. Dit is een insteekkaart met vier aansluitingen voor het meten van spanningen en vier voor stromen. Met een resolutie van 18 bits worden hiermee spanningen tot ±2.000 V en stromen tot 20 A gemeten direct of met behulp van stroomtangen en zero-flux transducers, die vanuit het systeem gevoed worden. Hierdoor zijn ook mobiele applicaties mogelijk voor automotive of off-shore applicaties.
De TRION-POWER kaart bevat 4 ingangen voor spanningen en vier voor stromen. De ingangen voor de stroom kunnen apart geconfigureerd worden met modules voor stromen tot 20 A, 2 A of 200 mA met bananenstekkers of voor stroomtangen en transducers via een Sub-D-connector (afbeelding 3). Alle ingangen worden met 2 Ms/s bemonsterd hetgeen voor een compleet uitgerust instrument heel veel data inhoudt. Om deze data goed te kunnen verwerken, is de kaart voorzien van een processor die al het nodige voorrekenwerk verzorgt. De hoofdprocessor in het meetsysteem hoeft zich daardoor niet meer druk te maken over het bepalen van bijvoorbeeld de effectieve waarde van de ingangssignalen.