Math or magic?
Seminar Artificial Intelligence
Tijdens de beurs WoTS is er voor de werelden Electronics en Industry een groot aantal seminars. Eén hier van is het seminar Artificial Intelligence: math or magic? – een onderwerp waar veel over te doen is. In een viertal lezingen wordt u door specialisten op de hoogte gebracht van de mogelijkheden van AI in ons vakgebied.
Op woensdag 25 september van 10.00 tot 12.30 is de Faraday Seminarzaal in World of Electronics (hal 9) gereserveerd voor het seminar over AI, een seminar waar het niet gaat om platforms als ChatGPT maar over wat deze technologie voor de industrie kan betekenen. Inmiddels experimenteert het hele bedrijfsleven met generatieve AI: kunstmatige intelligentie die op basis van een opdracht zelf iets creëert. Voor het opslaan en verwerken van de data zijn krachtige chips nodig en het liefst zo klein mogelijk. In dit nieuwe seminar gaan de sprekers in op de rol van de Elektronica (hardware en embedded software) binnen AI. Vervolgens slaan ze een brug naar de toepassing van AI in de maakindustrie.
Op het moment dat we dit schrijven, is nog niet het complete programma rond. Zo is van de eerste lezing alleen bekend dat deze verzorgd zal worden door TOP-electronics. Dit is een bedrijf dat veel componenten levert waaronder IC’s voor het maken van de elektronica die nodig is om een AI-platform te kunnen maken (afbeelding 1). Het is dus nog even afwachten met welke bril TOP naar AI kijkt en wat deze lezing gaat worden. Op de site van de WoTS is dat te achterhalen.
De toekomst van AI-gestuurde softwareontwikkeling
Na de lezing van TOP-electronics is het de beurt aan Peter Hendrix van Phact namens Logic Technology (afbeelding 2). Over zijn lezing vertelt hij het volgende:
“Technologie heeft de wereld waarin we leven altijd veranderd, AI is geen uitzondering, je zou zelfs kunnen stellen dat AI de wereld en onze maatschappij op een manier zal veranderen die we ons nog niet kunnen voorstellen. Het zal ongetwijfeld ook van invloed zijn op onze manier van werken in elke branche, van logistiek en lucht- en ruimtevaart tot gezondheidszorg en openbare diensten. Softwareontwikkeling zal natuurlijk geen uitzondering zijn. In deze presentatie zullen we enkele algemene onderwerpen over AI bespreken en verdergaan met specifieke veranderingen in softwareontwikkeling. Of je nu een ontwikkelaar, een technologie-enthousiasteling of gewoon geïnteresseerd bent in (de toekomst) van AI, deze presentatie kan waardevolle inzichten bieden in de volgende golf van ontwikkelingen in softwareontwikkeling”, aldus Peter Hendrix.
De impact van AI op de future of work in de industrie
Nienke Gerridzen van Yokogawa is de volgende die op het programma staat (afbeelding 3). Vergrijzing, automatisering en digitalisering. het wordt vaak genoemd en bij AI denken we al snel aan ChatGPT achtige LLM modellen maar wat betekent het nu echt voor de toepassing in industrie. In haar lezing zal ze drie cases de revue laten passeren.
Case 1: hoe kan AI in combinatie met robotica een continue risico van tweemiljoen aan downtime costs minimaliseren met >80% accuracy en 6 uur besparing per dag aan operator rounds.
Case 2: Who knows best? AI toepassen om een plant >30 dagen autonoom te draaien.
Case 3: (fysieke) P&ID documentatie digitaliseren door middel van AI als input voor DCS graphics (engineering cost reduction) en als input/basis voor je digitale twin.
Overwin kwaliteitscontrole uitdagingen: de route naar efficiënte en betaalbare AI vision oplossingen
Tenslotte is Koen de Jong van Vision Platform AI namens Advantech aan de beurt (afbeelding 4). In zijn presentatie verkent hij de mogelijkheden en voordelen van AI vision in kwaliteitscontrole. Hij start met een introductie van wat AI vision is en de verschillende types algoritmes die worden gebruikt. Bij dat laatste moet u denken aan objectdetectie, segmentatie, classificatie en anomaly detectie. Vervolgens duikt hij in de werking van AI vision en hoe video-analyse, in plaats van klassieke fotobeeldverwerking, wordt toegepast om real-time inzichten te verkrijgen. Hij sluit af met een overzicht van VisionPlatform.ai, waarbij hij laat zien hoe het platform inspeelt op de uitdagingen van hoge complexiteit en kosten, en eindgebruikers meer controle biedt.
Deze sessie is gericht op het bieden van waardevolle inzichten in praktische AI beeldverwerking, en is ideaal voor professionals die geïnteresseerd zijn in praktische, schaalbare, flexibele en betaalbare AI vision oplossingen voor kwaliteitscontrole.
Tot slot
Na de laatste lezing zal Seminarvoorzitter Peter Hendrix van Phact u de gelegenheid geven voor het stellen van vragen. Naar verwachting zal hij rond 12.30 uur de sessie afsluiten zodat u nog de beursvloer kunt bezoeken.
Het seminar Artificial Intelligence: math or magic? wordt zoals gezegd gehouden op woensdag 25 september van 10.00 tot 12.30 in de Faraday Seminarzaal. Deze is te vinden op de beursvloer van World of Electronics in hal 9. Meer informatie over dit seminar alsmede alle andere seminars die tijdens de WoTS gehouden worden, vindt u op de site van de beurs. Daar kunt u zich ook aanmelden om dit seminar te bezoeken.