inspectie
5 april 2016

Inspecteren vanaf tekening

Een prima manier om niets te missen

Wie een inspectie uit moet voeren, moet liefst niet alleen kijken naar dat wat zichtbaar is, maar ook naar dat wat onzichtbaar is. Achter een goed uitziende wandcontactdoos kan een berg ellende schuil gaan die verstrekkende gevolgen kan hebben voor de gebruikers van de installatie. De inspecteur moet dus niet alleen kijken, maar ook meten en weten hoe de installatie opgebouwd is. Met betrekking tot dit laatste is de tekening de enige leidraad, want daar moet alles op staan.

Dat het geregeld inspecteren van een elektrische installatie zinnig is en zeker dat dit door vakkundige mensen uitgevoerd wordt, is onlangs meer dan duidelijk geworden voor de gemeente Boxtel, Camelot Beheer en Camelot Technische Dienst. Zij zijn veroordeeld tot een geldboete van elk 60.000 euro vanwege de schuld aan de dood van een 20-jarige vrouw, aldus de rechtbank in Den Bosch. De elektrische installatie in een gebouw dat eigendom was van de gemeente, was dusdanig slecht dat er spanning stond op de sanitaire installatie in de douche. Een technicus van Camelot dacht het probleem verholpen te hebben, maar dat bleek helaas niet zo te zijn, met alle verdrietige gevolgen voor de studente.

Zo moet het niet
We willen hierbij niet op de stoel van de rechter gaan zitten, maar het voorbeeld uit Boxtel, is een heel triest voorbeeld hoe het binnen de elektrotechniek niet moet. Een installatie moet veilig zijn voor de gebruikers en aan alle kanten moeten we dan ook voldoen aan de normen om dit te garanderen. Wat er in Boxtel mis is gegaan, zal iedereen wel weten. Daar was de veiligheidsaarding van de installatie en de aarding in de badkamer onvoldoende en ontbrak er een aardlekschakelaar in de groepenkast. Twee zaken die met een simpele inspectie door een vakbekwaam iemand zo zichtbaar waren gemaakt. Het pand had dan veilig verhuurd kunnen worden.
Inspectie is dus van levensbelang, evenals de vakbekwaamheid van de inspecteurs. Zij zijn het immers die gevaarlijke situaties aan het licht moeten brengen zodat ze verholpen kunnen worden voordat er slachtoffers vallen.

Lees hier het complete artikel

Meer nieuws van MapTools
Meer nieuws over Software