Elektrotechniek
30 juni 2011

Iets nieuws in de inbouwdoos

Modulaire inbouwsokkels voor wandcontactdozen en schakelaars

Flexibiliteit en modulariteit spelen een steeds grotere rol bij het installeren van elektrotechnische systemen. Het is een vereiste geworden dat nieuwe technologieën ingepast kunnen worden in een bestaande installatie. Om aan die behoefte te voldoen, brengt Schneider Electric een nieuwe generatie inbouwcomponenten voor wandcontactdozen en schakelaars op de markt onder de naam QuickFlex. Naast de snelle en eenvoudige installatie biedt het modulaire ontwerp de mogelijkheid om snel nieuwe functies toe te voegen zonder zware montage-ingrepen.

Het welbekende schakelmateriaal dat we in huizen en gebouwen gebruiken, is al vele jaren eigenlijk hetzelfde en je zou dan ook niet verwachten dat er binnen dit segment echt iets nieuws op de markt zou komen. Toch is dit het geval. De onderdelen van QuickFlex zijn duidelijk een verdere ontwikkeling. Installateur en gebruiker gaan van de voordelen veel profijt krijgen.
QuickFlex is het resultaat van de integratie van de Duitse schakelmateriaalspecialist Merten in Schneider Electric. Als aanjager op het gebied van gebouwenautomatisering vormt Merten een belangrijk onderdeel van Schneider Electric. Om te kunnen anticiperen op de snelle ontwikkelingen in gebouwtechniek en energiebeheer is Schneider Electric al geruime tijd bezig om zijn afzonderlijke onderdelen samen te voegen tot één geïntegreerd geheel. Het merk Merten wordt voortgezet als Schneider Electric schakelmateriaal, huis- en gebouwautomatisering. De naam Merten wordt als familienaam van de producten die voorheen onder het Merten-label verkrijgbaar waren, voortgezet.
QuickFlex is een serie inbouwcomponenten bestaande uit schakelaars en WCD’s. Deze zijn zo ontworpen dat de installatietijd verder wordt teruggebracht ten opzichte van voorgaande typen. Bij Merten was men voor de overname hieraan al begonnen. Door het opgaan van deze firma in Schneider Electric is dit proces in een stroomversnelling terecht gekomen mede door de ruimere financiële middelen.

Robuust en veilig
Het eerste dat opvalt, is de metalen draagring waarmee het onderdeel op de inbouwdoos gemonteerd wordt. Deze is dikker geworden en veel beter afgerond waardoor de kans dat de monteur zich verwondt veel kleiner is geworden. Nu is hij glansverzonken en 1 mm dik. Door de dikkere drager zijn ze nu ook beter te monteren op muren die niet helemaal effen zijn. Ook is de ring voorzien van een aantal streepjes die het snel en gemakkelijk uitlijnen van meerdere schakelaars of WCD’s een stuk gemakkelijker maakt. Wanneer namelijk de streepjes op één lijn liggen met die op de naastliggende draagring, dan is het onderdeel goed gemonteerd.
Voor het vastzetten kan gekozen worden uit de traditionele manier met twee schroeven aan de voorkant of door ze met de ingebouwde zelfterugverende klauwen in de doos te klemmen. De klauwen zijn volledig geïntegreerd en voorzien van sneldraaischroeven. Drie keer draaien en de WCD of schakelaar is in de inbouwdoos gemonteerd.

Voor het complete artikel klikt u hier

Meer nieuws van Schneider Electric
Meer nieuws over Elektrotechniek
Meer nieuws over installatie- en schakelmateriaal