Elektronica
4 december 2014

Functionele testsystemen

Valkuilen bij het ontwikkelen hiervan

Het zorgvuldig testen van printplaten voordat deze naar de eindgebruiker worden gestuurd, is in deze tijd belangrijker dan ooit. Ook al worden er gedurende het assembleren van de kale printplaten vaak al controle- en verificatiestappen toegevoegd, de kans dat er uiteindelijk een probleem optreedt, blijft aanwezig totdat het gehele eindproduct volledig is geassembleerd, verpakt en in de doos klaar staat voor verzending. U kunt zich voorstellen dat hoe later in het fabricageproces een fout wordt gevonden des te lastiger het wordt deze te verhelpen.

Het ontwikkelen van een geschikt functioneel testsysteem is niet eenvoudig. Afhankelijk van de seriegrootte, complexiteit en toepassing, kan een testsysteem van relatief eenvoudig tot zeer complex uitvallen. Bij het ontwikkelen van een geschikt systeem zijn een aantal zaken van belang. Denk hierbij aan betrouwbaarheid, flexibiliteit, modulariteit, eenvoudig in het gebruik, documentatie, veiligheid, ergonomie en duurzaamheid. Om dit allemaal te bereiken, zijn er veel valkuilen waar men tegenaan loopt tijdens het ontwikkelen en bouwen (figuur 1).
Het begint met de printplaat. Voordat deze wordt ontworpen, dient men met een aantal zaken rekening te houden. Denk hierbij aan Design for Manufacturing of wel hoe plaats ik mijn componenten, hoe zorg ik voor een zo efficiënt mogelijk assemblage en montage proces. Daarnaast is er natuurlijk ook Design for Test, ofwel hoe zorg ik dat mijn PCB zo volledig en efficiënt mogelijk getest wordt tegen zo laag mogelijke kosten. Hierover zijn dikke boeken en rapporten geschreven maar over DYTSFT Design your Test system for Test wordt helaas vaak maar erg weinig tot niet nagedacht.

Interface met de UUT
Het blijkt uit de praktijk dat tot maar liefst 70% van de problemen met metingen worden veroorzaakt door de verbinding tussen de meetelektronica en het uiteindelijk meetpunt op de UUT (unit under test). Hieruit blijkt wel dat alles wat zich tussen uw meetinstrument en het uiteindelijke testpunt op uw UUT bevindt, met zorg gekozen dient te worden.
De eerste vraag die op komt, is hoe kan ik betrouwbaar mijn UUT contacteren? Hiervoor worden testprobes gebruik met verende testpennen (figuur 2). Deze zijn er met veel verschillende kopvormen en diameters om het contact met de printplaat zo zuiver mogelijk te realiseren ondanks oxidatie en fluxresten. Ook moet een testprobe over de gehele veerweg een lage weerstand hebben. Goedkope testprobes hebben vaak niet allen een veel grotere onderlinge tolerantie maar ook zal de inwendige weerstand variëren van 10 tot wel 65 m?. Een constante factor kan worden gecompenseerd maar een variabele waarde levert toleranties op die niet gewenst zijn.

Voor meer informatie over testsystemen, klik hier

www.romex.nl of www.testprobes.nl

Voor het complete artikel klik hier

Meer nieuws van Romex B.V.
Meer nieuws over Elektronica
Meer nieuws over ontwikkeling en productie en PCB's