Beurzen, congressen, seminars, events
22 mei 2024

Energie in Industrie event

Belicht de cruciale rol van energie optimalisatie

Inzicht in de transformatie van de Nederlandse industrie is waar het om draait tijdens de 2e editie van het Energie in Industrie event 2024 op 5 juni in de Basiliek in Veenendaal. Tijdens het event wordt de cruciale rol belicht van energie optimalisatie.

In een tijd waarin duurzaamheid en efficiëntie centraal staan ​​in het wereldwijde industriële landschap, is energie optimalisatie een cruciaal aandachtspunt geworden voor bedrijven. Energie vormt niet alleen een aanzienlijke operationele kostenpost voor industriële faciliteiten, maar heeft ook aanzienlijke ecologische implicaties. Daarom is het maximaliseren van energie-efficiëntie en het verminderen van verspilling een strategische prioriteit geworden voor moderne industrieën.

lezingenprogramma

Tijdens het Energie in Industrie event belichten de sprekers de cruciale rol van energieoptimalisatie. Er worden je concrete handvaten en praktische oplossingen geboden. Naast inhoudelijk klantcases vertellen de exposanten je meer over het analyseren van data en het monitoren van je huidige systemen. Op het programma staan tien uiteenlopende lezingen. Van de tien lezingen lichten we er hieronder twee uit.

Coca-Cola in Nederland op weg naar klimaatneutraal 2040

De dag zal worden geopend door Coca-Cola Pacific Partners. Zij gaan meer vertellen over de realisatie van de CO2 neutrale fabriek in Dongen. Al bijna 70 jaar draait de Coca-Cola fabriek in Dongen dag en nacht om aan de Nederlandse vraag naar frisdranken te voldoen. De continue productie voorziet Nederland van 180 tot 280 vrachtwagens frisdrank per dag, afhankelijk van onder andere het weer. Eva Amsterdam, Senior Manager Sustainability Coca-Cola Europacific Partners Nederland, vertelt dat ze vanuit de brede duurzaamheidsagenda van Coca-Cola de presentatie voor ‘Energie in Industrie’ wil toespitsen op de enorme transitie die de Coca-Cola fabriek in Dongen doormaakt. Tijdens haar presentatie beantwoordt zij de vraag: waar zit de uitstoot van CO2 bij Coca-Cola in Nederland? Op basis van de kennis die het antwoord op deze vraag oplevert, richt Coca-Cola Europacific Partners zich tot verschillende oplossingen en methoden om de CO2 uitstoot te reduceren.

De gasloze fabriek
De grootste reductie stap die de fabriek in één keer kon zetten, was de fabriek af te sluiten van het gas. De heftrucks rijden nu op elektriciteit en de gasboilers zijn vervangen door elektrische boilers. Daarnaast hebben ze zich gericht op de restwarmte die de fabriek normaal gesproken continu genereerde en door het dak verdween. Nu zet de fabriek deze restwarmte actief in door het gebruik van warmtepompen, aangevuld door elektrische boilers en stratificatietorens (heet water torens).
De fabriek zit nu in de laatste fase van de overgang. De fabriek wordt nu niet meer aangedreven op stoom, maar op heet water. Daarom staan er twee stratificatietorens die heet water opslaan en als een batterij fungeren voor de hele fabriek. Deze torens waarborgen dat het continue productieproces niet onderbroken wordt. Ten eerste is de fabriek volledig afgesloten van het gas. En ten tweede optimaliseert de fabriek het gebruik van restwarmte. De fabriek zit in de laatste overgangsfase. De bijna 70 jaar oude Coca-Cola fabriek wordt klaargestoomd voor de toekomst. Een CO2 neutrale toekomst.

De toekomstbestendige bakkerij

In de middag zal Wim Kannegieter van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij meer vertellen over de huidige stand van zaken in deze sector m.b.t. energie optimalisatie.  De bakkerijbranche zet zich actief in voor de overstap van gas naar elektriciteit. Deze transitie vindt enerzijds plaats door procesoptimalisatie en verduurzaming en anderzijds door het overschakelen van gasovens naar elektrische ovens.
Hier lopen de bakkers direct tegen de grootste uitdaging aan: netcongestie. Wim: “Wanneer de bakkerijbranche lokaal wil verduurzamen is dit vaak niet mogelijk door netcongestie.” En daar komt bij dat netcongestie niet kan worden opgelost door “hulpmiddelen als zonenergie en windmolens”. De industriële bakkerij is een continu proces, dat onafhankelijk van zonuren en wind moet kunnen draaien. “De bakkerij heeft 24/7 capaciteit nodig.”
Wim gaat tijdens zijn presentatie in op de rol die de NVB speelt binnen het verduurzamingstraject van de bakkerij. “Hier zijn wij al sinds het klimaatakkoord van Parijs (2015) mee bezig,” zegt Wim. De NVB richt zich op de vraag hoe het duurzaamheidsproces zich gaat ontwikkelen en hoe de lokale bakkerijen hiermee aan de slag moeten. En dan voornamelijk: “hoe zorg je ervoor dat je straks nog kunt produceren?”
“Uiteindelijke,” stelt Wim, “zal de mate waarin een bedrijf verduurzaamd veranderen van een unique selling point in een licence to operate.” Waarbij hij aangeeft dat we feitelijk al in de tweede fase beland zijn. “Een industriële bakkerij die nu niet bezig is met het inkleden van zijn bedrijfssystemen om te kunnen voldoen aan de CSRD richtlijnen, maakt zich tot een onmogelijke partner voor groothandels. Supermarkten en horeca groothandels hebben een rapportageverplichting en gaan eisen stellen aan hun leveranciers.”
De NVB realiseerde zich al vroeg dat hier een uitdaging ligt. Wim ziet hier een duidelijk capaciteitsprobleem. Technisch gezien zijn er door verschillende machinebouwers oplossingen bedacht om over te stappen op een elektrische oven. Ook in Nederland zijn hier goede alternatieven voor te vinden. Het probleem ligt bij de aanlevering van voldoende capaciteit. De uitdaging ligt in het gegeven dat de hoeveelheid energie dat besloten ligt in gas, hoger is dan in elektriciteit. En om brood te kunnen bakken heb je een behoorlijke hoeveelheid energie nodig. Het resultaat is dat een industriële bakkerij in verhouding veel elektriciteit nodig heeft. En de capaciteit hiervoor is nu niet aanwezig.
We staan in een nieuwe realiteit met hoge energieprijzen en verduurzamingsprojecten richting elektrificatie. De bakkerij moet om en wij staan voor de uitdaging om ons dagelijks brood ook voor de toekomst te kunnen garanderen.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van FHI, federatie van technologiebranches
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events