Industriele automatisering
30 september 2010

Active ethernet I/O nu ook over GPRS

Intelligente I/O via vele wegen benaderbaar

Ethernet IO-modules zijn niet meer weg te denken in de wereld van de industriële automatisering. Ook in eenvoudige omgevingen heeft ethernet IO zijn plaats weten te verwerven en zijn de toepassingen eindeloos. Gebruikmakend van diverse beschikbare IO-modules kunnen sensordata, digitale en/of analoge signalen of seriële Modbus-berichten via ethernet op afstand worden gemonitord en gecontroleerd. Het toepassen van OPC-Server-software maakt het mogelijk om alle verzamelde remote data snel en overzichtelijk te visualiseren. Het bijhouden van niveau’s in tanks, het tellen van mensen, het monitoren van het openen van deuren, het zijn voorbeelden van de oneindige toepassingsmogelijkheden van remote I/O.

Het toevoegen van intelligentie om ook lokaal te kunnen regelen en sturen, was een logische stap. Ook Peer-to-Peer verbindingen, waarmee zonder tussenkomst van een PC of PLC I/O over grote afstanden gemirrored kan worden, werden daardoor mogelijk.

Passief versus Actief
De traditionele systemen werken met passive I/O. Het scada-systeem moet zelf op polling-basis alle I/O opvragen om de actuele status weer te kunnen geven. Dit is een inefficiënte, netwerkbelastende en relatief trage manier van datacollectie. Daarom heeft Moxa Active Ethernet I/O geïntroduceerd. Hierbij gaat het om I/O met ethernet-connectie die zelf, event gedreven, berichten verstuurt. Om hierbij het dataverkeer voor de centrale computer waarop de scada-software draait zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden, kan daarbij de (gratis) Moxa Active OPC Server Lite tool worden gebruikt om de berichten in deze push-architectuur op te slaan en te converteren naar OPC-tags. Hierbij wordt gebruik gemaakt van SNMP trapping voor het actief melden van veranderingen in het veld. Het scada-systeem hoeft slechts bij de Active OPC Server de status op te vragen voor het verkrijgen van de actuele status van de remote I/O (figuur 1). In het veld worden ioLogik Active Ethernet I/O modules gebruikt die de mogelijkheid hebben tot het autonoom verzenden van e-mails bij voorgeprogrammeerde condities.
Vereist een installatie geen scada-systeem, dan wordt de mogelijkheid geboden op diverse andere manieren een klant-eigen visualistatie te realiseren door middel van de beschikbare API voor VB, VC, BCB en .NET voor zowel Windows als WindowsCE.

If-Then-Else
Het programmeren en configureren van de ioLogik Active Ethernet I/O modules is eenvoudig te realiseren. Hiervoor heeft Moxa de ioAdmin tool ontwikkeld. Uiteraard worden de ioLogik modules die aangesloten zijn op het netwerk, automatisch gedetecteerd. Het configureren van de I/O, de (Active OPC) server waarmee moet worden gecommuniceerd en het converteren van het Modbus protocol, is snel, eenvoudig en overzichtelijk te realiseren vanuit deze tool. Ook het programmeren van de intelligentie op de toegepaste ioLogik modules wordt van hieruit gedaan. Het programmeren vereist niet meer kennis dan denken in If-Then-Else constructies, toegepast in de Moxa Click&Go logica. Zowel het creëren van de locale sturing als het verzenden van SNMP traps of email wordt op deze wijze geprogrammeerd.

Voor het complete artikel klikt u hier

Beurs Industry & Automation 2010, stand 03.C060

Meer nieuws van MODELEC
Meer nieuws over Industriele automatisering