Wiimote nu ook officiële wetenschappelijke sensor

Een gehackte Wiimote kan een geschikte sensor zijn voor hydrologisch onderzoek. Dat wordt bevestigd door de publicatie van de Delftse onderzoekers Rolf Hut, Steven Weijs en Willem Luxemburg in het wetenschappelijke tijdschrift Water Resources Research.

Het blad Wired had er al eerder aandacht aan besteed, maar met deze wetenschappelijke publicatie is hij dus ook officieel erkend als sensor door de wetenschappelijke wereld: de Wiimote. De controller, normaal gesproken behorend bij de spelcomputer Nintendo Wii, kan in sommige gevallen prima als hydrologische sensor worden ingezet. Hij kost bovendien slechts 40 dollar.

Bij normaal gebruik meten verschillende sensoren de stand van de Wiimote en de positie ten opzichte van de televisie. De spelcomputer weet dus waar de controller zich precies bevindt en ook hoe die vastgehouden wordt.

De Wiimote bevat drie versnellingsmeters en een infraroodcamera met ingebouwde source tracking. Het apparaat communiceert via Bluetooth. Door het werk van hackers is het bovendien eenvoudig geworden om de Wiimote te laten communiceren met een standaard personal computer.
Met een drijvende verdampingspan als voorbeeld, lieten de Delftse onderzoekers in de publicatie in Water Resources Research zien dat de Wiimote, een goede aanvulling is voor de ‘gereedschapskist’ van de hydroloog.