Overheid en politiek

Wet- en regelgeving

Updates voor slimme apparaten en online diensten

Slimme apparaten en online diensten hebben updates nodig om ervoor te zorgen dat deze apparaten en diensten ook de juiste software bevatten. Consumenten hebben bij de aankoop hiervan ook recht op software- en beveiligingsupdates. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Consumenten lopen bij aankoop van hun apparaat of dienst het risico dat deze na een bepaalde periode niet meer aan de juiste kwalificaties voldoet omdat er geen updates meer komen. Op dit moment bestaat er geen verplichting om veiligheids- en software gerelateerde updates te leveren voor apparaten die op het internet kunnen worden aangesloten of diensten die verbonden zijn met het internet.

Verplichte updates
De consument blijf langer verzekerd van de juiste ondersteuning in veiligheids- en software updates door de invoering van een plicht voor verkopers om dit te leveren. De termijn van verplichte updates is vergelijkbaar met hetzelfde systeem als bij de garantie op aankopen. De verkoper moet hiervoor afspraken maken met de fabrikant en/of softwareleverancier.

Wetsvoorstel
Uit het onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders hun slimme apparaten niet updaten. De reden hiervoor is dat zij aangeven hier geen tijd of zin voor hebben. Het gevolg hiervan is dat zij daarom kwetsbaar zijn voor internetcriminelen. Het wetsvoorstel zet de Europese richtlijnen over de verkoop van slimme apparaten en diensten om in Nederlands recht.


Meer nieuws over Overheid en politiek
Meer nieuws over Wet- en regelgeving