Voedingen en filters

-Advertorial-

Omvormers van Qoltec met UPS-functie

Comfortabele en betrouwbare voeding in alle omstandigheden

Stroomomvormers, soms converters of inverters genoemd afhankelijk van het type en de functie, zijn uiterst nuttige apparaten. Begrip van hun werking helpt bij de waardering van hun rol in ons dagelijks leven en inzicht hoe innovaties op dit gebied onze toekomst vormgeven. In vijf stappen presenteren we het onderwerp spanningsregeling en -wijziging en helpen we u beslissen welke omvormer u moet kiezen.

  • Wat zijn stroomomvormers?
  • Welke soorten omvormers zijn er?
  • Draagbare DC/AC-omvormers
  • Toepassing van omvormers
  • Waar moet u op letten bij de keuze van een omvormer?

Ten eerste – wat is een stroomomvormer?

Een stroom(spannings)omvormer is een apparaat dat energie van het ene type omzet in energie van een ander type. Het wordt gebruikt om de spanning te regelen of om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom en omgekeerd.

De bovenstaande definitie geeft een kort maar concreet overzicht van de belangrijkste taak die een omvormer moet uitvoeren. Het omvat echter lang niet alle mogelijkheden die producten van Qoltec kunnen bieden, noch de voordelen van de nieuwste oplossingen in deze tak van elektronica die door de fabrikant worden aangeboden en die hieronder worden beschreven. We zullen deze bespreken aan de hand van het voorbeeld van omvormers uit de serie Monolith, waarvan de afzonderlijke modellen een vermogen bieden van 300 W tot 3 kW en 1 of 2 uitgangsaansluitingen hebben.

Ten tweede – welke soorten omvormers zijn er?

De classificatie van omvormers is gebaseerd op de richting waarin de spanningsverandering plaatsvindt. Volgens dit principe maken we onderscheid tussen:

  • DC-DC-omvormers – ze worden gebruikt om gelijkspanning of -stroom om te zetten naar andere gelijkspannings- of -stroomwaarden. Ze kunnen o.a. worden gebruikt voor spanningsregeling in elektronische systemen
  • DC-AC-omvormers – ook wel inverters genoemd, worden gebruikt om gelijkstroom om te zetten in wisselstroom met een specifieke frequentie en amplitude. Dit maakt de simulatie van een sinusvormige AC-golfvorm mogelijk. Ze worden gebruikt voor het voeden van elektronische apparaten die op het lichtnet werken of in energie-efficiënte fotovoltaïsche systemen.
  • AC-AC-omvormers – worden gebruikt om de karakteristieken van wisselstroom te wijzigen, zoals amplitude, frequentie of fase. U vindt ze in elektromotoren als snelheidsregelaar.
  • AC-DC-omvormers – gebruiken gelijkrichtdiodes en filtercircuits om een sinusoïde wisselstroomgolfvorm om te zetten in een vlak gelijkstroomsignaal. Deze oplossing wordt gebruikt in online UPS-systemen, die tot taak de hoogst mogelijke kwaliteit uitgangsspanning te leveren zonder interferentie.

Ten derde– DC-AC-omvormers als draagbare apparaten (soorten, mogelijkheden en innovaties)

De DC-AC-spannings(stroom)omvormer is een mobiel apparaat dat ideaal is als er geen directe toegang tot het elektriciteitsnet is of als er een stroomstoring is geweest. Het zet de gelijkstroom van een aangesloten accu of sigarettenaansteker in de auto om in de wisselstroom die nodig is voor de werking van diverse thuis- en kantoorapparatuur, elektrisch gereedschap en gadgets die handig zijn voor onderweg.

Het is vermeldenswaard dat het bovengenoemde type omvormers in tweegroepen is verdeeld: omvormers die een gemodificeerde golf produceren en die een zuivere sinusgolf produceren. Wat betekent dit?

  • Gemodificeerde sinusgolf (benadering) – de vorm van zo’n golf vertoont “stappen” die een sinusgolf imiteren, omdat de spanning in vele fasen wordt getransformeerd.
  • Zuivere sinusgolf (Pure sine wave) – is een stabiele en vloeiende wisselstroomgolfvorm die overeenkomt met de golf uit het stopcontact. Hierdoor kan vrijwel elk apparaat van stroom worden voorzien, op voorwaarde dat het vermogen van de omvormer goed is afgestemd op de behoeften van het betreffende apparaat.

Omvormers met een gemodificeerde golf danken hun relatief lage prijs aan een eenvoudiger structuur en daarmee lagere kosten van componenten en productie. In vergelijking hiermee worden omvormers met een zuivere sinusgolf geproduceerd met behulp van modernere technologie. De behoefte aan extra componenten wordt ingegeven door de doelstelling om een soepele vermogensomzetting te garanderen. De verschillen in ontwerp hebben onbetwistbaar invloed op de levensduur van het apparaat en de mogelijke toepassingen.

Het steeds groter wordende aanbod van het merk Qoltec omvat meerdere modellen variërend qua type, vermogen en extra functies. Een voorbeeld van zo’n innovatief ontwerp is de spanningsomvormer met batterijlaadfunctie en UPS-optie, die een zuivere sinusgolf produceert. We kunnen gerust zeggen dat dit een 3-in-1 oplossing is. Dit apparaat heeft namelijk drie functies:

  • spanningsomvormer van 12 V naar 230 V – na het aansluiten van een batterij verbruikt de omvormer de benodigde energie om het aangesloten apparaat van stroom te voorzien;
  • lader van verschillende batterijen: AGM, gelbatterijen, Deep Cycle – na aansluiting op het lichtnet schakelt het apparaat automatisch over naar de oplaadmodus voor batterijen;
  • UPS-voeding – wanneer een storing in de netspanning wordt gedetecteerd, schakelt het apparaat over naar de noodvoedingsmodus, waarbij de in de batterij opgeslagen energie wordt gebruikt totdat de netspanning is hersteld.

Ten vierde – waar en waarvoor kan een spanningsomvormer worden gebruikt?

Wat de toepassingen betreft, is het de moeite waard om eerst te kijken naar plaatsen waar een spanningsomvormer nuttig kan zijn. De eerste dingen die in je opkomen als het gaat om een mogelijk gebrek aan of moeilijke toegang tot elektriciteit uit het elektriciteitsnet zijn bv.:

  • kamperen buiten de stad;
  • reis per camper of caravan;
  • reis met een boot of jacht;
  • weekend op de volkstuin;
  • uitrukken van een ambulance of brandweer.

Welke apparaten hebben in die situaties mogelijk stroom nodig? Het hangt af van behoeften en verbeeldingskracht, en de lijst met apparaten die stroom nodig hebben, groeit met de ontwikkeling van technologie en het budget. De populairste voorbeelden zijn:

  • laptop
  • smartphone
  • ledverlichting
  • minikoelkast
  • waterkoker
  • magnetron
  • koffiezetapparaat
  • muziekinstrumenten
  • droger
  • elektrische gereedschappen, bv.: boormachine
  • medische uitrusting en vele andere.

Met behulp van de UPS-functie van de omvormer van Qoltec kan hij ook worden gebruikt als noodstroombron, bv. als back-up voor de cv-ketel of om apparatuur van stroom te voorzien bij een tijdelijke stroomstoring. Hij heeft ook een USB-poort, zodat u uw smartphone kunt opladen zonder dat u een oplader nodig heeft, alleen een kabel.

Het is echter wel zo dat niet elk apparaat goed werkt in combinatie met een omvormer met gemodificeerde golfvorm. Minder gevoelige apparatuur zoals waterkokers, koffiezetapparaten, maar ook smartphones en laptops kunnen gebruik maken van deze vorm van voeding. Apparaten met een inductiemotor, waaronder koelkasten, boormachines en compressoren zullen moeite hebben met opstarten.

Omvormer QOLTEC-51943 met twee uitgangsaansluitingen.

Ten vijfde – waar moet u op letten bij het kiezen van de juiste omvormer?

Zodra de behoeften van apparatuur die door een omvormer wordt aangedreven, zijn vastgesteld, kunt u goed beoordelen welk apparaat aan uw eisen voldoet en een omvormer kiezen die een betrouwbare stroomvoorziening garandeert in ongunstige omstandigheden.

Bij het vergelijken van aanbiedingen is het handig om u te laten leiden door de parameters van de apparaten. Hiervan zijn er vijf bijzonder belangrijk. Elke parameter is belangrijk en kan de latere effectiviteit beïnvloeden.

  1. Vermogen: dit is een parameter die meestal al in de productnaam is opgenomen, maar houd er wel rekening mee dat het omvormervermogen wordt vermeld op basis van twee situaties, en soms staat er maar één waarde vermeld. Deze situaties zijn: continu verbruik en kortstondig verbruik. Het momentane vermogen is altijd hoger dan het nominale vermogen, dus bij het kiezen van een omvormer is het de moeite waard om op deze lagere waarde te letten om de omvormer correct te selecteren.
  2. Efficiëntie: Energieverlies is een groot probleem bij het gebruik van een omvormer. Daarom moet u altijd de efficiëntiewaarde van het geselecteerde model controleren. Waarden dicht bij of gelijk aan 90% zijn het meest wenselijk.
  3. Veiligheid: de garantie dat de omvormer voldoet aan alle elektrische veiligheidseisen is zeer belangrijk. De omvormers van Qoltec hebben ingebouwde beveiligingen van de typen:
    1. UVP – bescherming van het apparaat tegen te lage spanning op de uitgang;
    2. SCP – kortsluitingsbeveiliging;
    3. OVP – bescherming tegen te hoge uitgangsspanning en schade aan aangesloten apparaten;
    4. OCP – bescherming tegen te hoge stroom op de lijn;
    5. OTP – bescherming tegen oververhitting.
  4. Afmetingen en gewicht: Voor mobiele toepassingen is het ook belangrijk of het model dat u in gedachten heeft voldoende compact en relatief licht is. Kijk natuurlijk naar deze parameters en houd daarbij rekening met het vereiste omvormervermogen – hoe hoger het vermogen, hoe groter het apparaat.
  5. Overeenstemming met de normen: omvormers van gerenommeerde fabrikanten voldoen aan de relevante normen en voorschriften. Deze bevestigen op hun beurt kwaliteit, sterkte, duurzaamheid en veiligheid. Ze zijn van groot belang in situaties waarin de omvormer cruciaal is voor het gebruik van veel andere elektrische apparaten.

De tekst is opgesteld door Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van Transfer Multisort Elektronik B.V.

Uitgelicht nieuws