Branche- en ondernemersorganisaties

Slimme technologie vormt toekomst van voedingssector

Veel van het voedsel dat we consumeren wordt op de een of andere manier behandeld, gesorteerd, gedroogd, verwerkt en verpakt om ze langer houdbaar te maken of nieuwe producten van te maken. Over het algemeen zien we de laatste jaren een verschuivende trend waarbij de behoefte om veilig, gezond, betaalbaar en duurzaam voedsel te produceren groter wordt. Slimme voedselverwerking maakt dit mogelijk. Door het voedselproces te digitaliseren en te innoveren, met bijvoorbeeld datamanagement, nieuwe biotechnologische processen, blockchain, kunstmatige intelligentie, augmented reality, robots en cobots en digital twins.

Slimme productie speelt een belangrijke rol bij het bestrijden van voedselverspilling en voedselverlies door volledig gebruik te maken van alle delen van ‘raw material’.

Slimme technologieën en kwaliteitscontrole
Met slimme technologieën kan het gehele voedselproces worden vergemakkelijkt, wat meer flexibiliteit betekent, zodat sneller correcties kunnen plaatsvinden binnen het proces. Er is behoefte aan het verkrijgen en verwerken van ingrediënten uit nieuwe bronnen (‘nieuwe’ of ‘toekomstige’ voedingsmiddelen) en er wordt gekeken naar mogelijkheden in de eiwittransitie (bijvoorbeeld cellulaire landbouw).

De wereldbevolking groeit en de vraag naar veilig, gezond en duurzaam voedsel met minder verpakking en afval groeit snel. Het wereldwijde voedselproductiesysteem staat onder enorme druk om te veranderen naar slimme industriepraktijken. Wat is daarvoor nodig en hoe kan dat? Hoe kan Nederland bijdragen aan Smart Food Manufacturing?

Smart Food Manufacturing Special
Corona en de huidige geopolitieke situatie laat zien dat Nederland in veel opzichten onderdeel uitmaakt van een mondiaal voedselsysteem.

Deze Smart Food Manufacturing Special geeft een kijkje in de keuken bij de Nederlandse voedselverwerkende industrie waar technologieaanbieders en innovatieve bedrijven werken aan duurzaamheid, slimme oplossingen en nieuwe voedingsmiddelen. Het belicht de ‘Dutch Diamond’-aanpak en toont voorbeelden van innovatie. Het benadrukt ook de essentiële rol van onderwijs bij de transformatie van de sector. Deze special is bedoeld ter inspiratie. Als Nederland nemen wij graag het voortouw en gaan we de samenwerking met internationale partners aan om uitdagingen maar ook kansen gezamenlijk wereldwijd op te pakken.

Deze Smart Food Manufacturing Special is een initiatief van de Topsector Agri&Food en FME.

Deze special is de tweede special, na de Smart Farming Special .

Meer nieuws van FME
Meer nieuws over Branche- en ondernemersorganisaties

Het laatste productnieuws

Optische connectoren

Actieve optische connectoren vormen een ideale oplossing voor omgevingen waarin hoge gegevenssnelheden over afstanden…

Hoogwaardige micrometer

De LED-micrometer optoCONTROL 2700 maakt een ongeëvenaarde nauwkeurigheid voor veeleisende meettaken mogelijk. Dikte, spleten,…

Meer productnieuws