Algemeen

’s Werelds eerste vliegende auto PAL-V te zien op Nederlandse snelwegen (Video)

De PAL-V Liberty, Nederlandse vliegende auto, is officieel goedgekeurd om de weg op te gaan en kan worden gespot op de Europese (snel)wegen. De RDW heeft hiervoor goedkeuring verleend, zo maakte de maker van de PAL-V bekend. Daarmee kan het bedrijf uit Raamsdonksveer de auto uitgebreid gaan testen.

Na het afronden van een zwaar en uitgebreid testprogramma, om ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan zowel de lucht- als de wegregelgeving, is het voertuig nu volledig goedgekeurd. zo heeft de PAL-V Liberty Europese testen doorstaan en heeft het in augustus de laatste keuring van de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) ondergaan. Het voertuig mag nu de openbare weg op.
De komende maanden zal de PAL-V Liberty duurtesten gaan uitvoeren. Deze zullen vooral plaatsvinden in Nederland.
dus je kan, vanaf nu, echt een vliegende auto op de snelweg tegenkomen! Topman Robert Dingemanse van PAL-V: “Dit is een grote stap voorwaarts voor ons. Vanaf hier gaan we in de volgende versnelling naar onze laatste mijlpalen.”

Sinds 2015 is PAL-V bezig met de luchtvaart certificatie van het Liberty design onder de begeleiding van EASA, de Europese luchtvaartautoriteit. De afronding hiervan wordt in 2022 verwacht.
Meer dan 1.200 testrapporten moeten worden aangeleverd voordat de Liberty zijn laatste 150 vlieguren mag gaan maken. Nadat dit is afgerond, kan worden begonnen met de leveringen van de voertuigen aan de eerste klanten.

De PAL-V rijdt op drie wielen en heeft opklapbare rotorbladen. Het voertuig biedt ruimte aan twee personen. Om op te stijgen heeft de wagen – met een prijs van 299.000 tot 500.000 euro – minimaal een aanloop van tweehonderd meter nodig.
Dat kan op een van de twintig luchthavens en sportvliegveldjes die Nederland rijk is. “Je rijdt naar je punt van vertrek en na aankomst rijd je door naar je eindbestemming”, aldus Dingemanse.

Opstijgen vanuit de achtertuin
Maar ook is opstijgen vanuit de achtertuin mogelijk, mits daar voldoende ruimte is. Bij gemeente of provincie kun je een speciale ontheffing voor aanvragen, legde Dingemanse uit. De baan hoeft daarvoor niet eens geasfalteerd te zijn.


Meer nieuws over Algemeen