Algemeen

Oprichting expertgroep Organ-on-Chip

NEN gaat een expertgroep voor het onderwerp Organ-on-Chip oprichten. Deze expertgroep heeft als doel de verbinding te maken tussen Nederlandse stakeholders op dit gebied en vertegenwoordigers in de CEN-CENELEC Focus Group Organ-on-Chip. Er wordt een eerste open online vergadering georganiseerd op dinsdag 15 november.

Organ-on-Chip (OoC), kort gezegd nabootsing van de werking van een orgaan met behulp van microchiptechnologie, maakt onderdeel uit van het programma NXTGEN HIGHTECH., Het voorstel voor dit programma werd in juli van dit jaar definitief toegekend voor het Nationaal Groeifonds van de rijksoverheid. Het is gericht op ontwikkeling van hightech oplossingen voor de nieuwe generatie technologie. Standaardisatie is een van de pijlers van dit programma. NEN is nauw betrokken bij de integratie van standaardisatie in het algehele programma. De ondersteuning van de Focus Group Organ-on-Chip en de Nederlandse expertgroep Organ-on-Chip is daar het eerste voorbeeld van.

Focus Group Organ-on-Chip
De Europese CEN-CENELEC Focus Group Organ-on-Chip is opgericht in maart 2022. NEN voert hiervoor het secretariaat. De belangrijkste doelstellingen zijn interactie tussen alle Europese belanghebbenden, coördinatie van lopende activiteiten en het definiëren van behoeften en kansen. Daarnaast wordt een roadmap ontwikkeld voor mogelijke normalisatie die relevant is voor OoC. In de roadmap geeft een overzicht van bestaande standaarden, identificeert gewenste normalisatie en doet een voorstel voor prioritering. Startpunt van deze roadmap is het rapport dat de Joint Research Committee heeft opgesteld naar aanleiding van een Europese online workshop ‘Organ on Chip: Towards Standardization’ in het kader van het EU-initiatief Putting Science into Standards (PSIS).

Expertgroep Organ-on-Chip
De Nederlandse expertgroep Organ-on-Chip volgt het werk van de Europese Focus Group Organ-on-Chip en coördineert de Nederlandse inbreng. Ook zorgt de expertgroep voor verbinding van verschillende Nederlandse stakeholders en vormt het een platform voor uitwisseling van (internationale) kennis en ervaringen. Alle Nederlandse stakeholders die betrokken zijn bij Organ-on-Chip of daar belang bij hebben, worden uitgenodigd om deel te nemen aan de expertgroep.

Eerste open vergadering
Op dinsdag 15 november van 10.00-12.00 uur is er een online bijeenkomst over de Nederlandse expertgroep Organ-on-Chip. Hierbij wordt ingegaan op de scope van de expertgroep, de relatie met de Focus Group en NXTGEN en de mogelijkheden voor deelname. Deelname aan de expertgroep is kosteloos.

Meer nieuws van NEN Nederlands Normalisatie-instituut
Meer nieuws over Algemeen