Beurzen, congressen, seminars, events
Modulair ontwerpen; waarom iets zelf ontwikkelen als dat al gedaan is
De gemiddelde embedded applicatie bestaat uit een microcontroller met een HMI die voorzien is van de nodige in- en uitgangen waarop sensoren en actuatoren aangesloten worden. Voor IoT-applicaties komt daar nog een communicatie-eenheid bij, waarmee we eigenlijk het belangrijkste stuk van de hardware compleet hebben. Het is de software die vervolgens bepaalt wat de functionaliteit is en dus in feite bepaalt dat een broodrooster mooie bruine broodjes roostert en een wasmachine uw was schoon maakt. Dit alles wil dus zeggen dat de hardware van veel verschillende embedded systems in feite hetzelfde kan zijn en we hiervoor dus gebruik kunnen maken van standaardelektronica.
De industrie heeft hier ondertussen aardig op ingespeeld. Wat begon met de Arduino en de Raspberry Pi voor onderwijs en hobbyisten, is ondertussen geëvolueerd in modules die ook voor industriële applicaties zijn in te zetten. Daarbij is er niet alleen een uitgebreide keuzes aan controller-borden, maar ook voor de I/O’s en de communicatie zijn er heel veel modules beschikbaar.
Uitgaande van dit feit ontstaat er de vraag of het nog wel zinnig is om zelf de hardware voor een applicatie geheel zelf te ontwikkelen. Waarom zelf het wiel uitvinden als je sneller en eenvoudiger hetzelfde resultaat kunt bereiken door een aantal geschikte modules als Lego-blokjes aan elkaar te koppelen? Het moge duidelijk zijn dat Apple voor zijn iPhones geen modules gebruikt. Gezien het grote aantal telefoons dat over de toonbank gaat, is het absoluut lonend om zelf alles te ontwikkelen. Voor applicaties waarvoor slechts een beperkt aantal apparaten voor gemaakt worden, kan het gebruik van modules grote voordelen hebben. Als we de ontwikkelkosten per verkocht apparaat mee gaan nemen, dan kan het zelfs goedkoper zijn als de applicatie met meest dure modules wordt gebouwd in plaats van zelf alles te ontwikkelen.
Keuze te over
Het aanbod aan modules is groot en ook de prijs ligt veelal op een niveau dat zelf iets ontwikkelen in veel gevallen niet meer interessant is. Daar komt bij dat bij dat bij de keuze voor een populair platvorm er meestal ook op internet een grote hoeveelheid software te vinden is in het publieke domein. Fabrikanten van modules leveren vaak ook complete bibliotheken aan met software om zo hun modules aantrekkelijk te maken. Het ontwikkelen van een specifieke applicatie wordt daardoor een stuk gemakkelijker. Een fraai voorbeeld zien we bij de modules uit de Anybus-serie van HMS. Deze modules die voor u de netwerkcommunicatie verzorgen, worden geleverd met een driver die geheel zelfstandig voor u de communicatie afhandelt. In uw eigen applicatiesoftware hoeft u slechts een paar variabelen te definiëren en hierin de te verzenden data te schrijven of de te ontvangen data uit op te halen. De driver en de module van HMS handelen vervolgens de complete communicatie in het juiste protocol voor u af.
Ervaar het zelf
Tijdens het D&E Event op 19 april zal Kurt van Buul een lezing verzorgen waarin hij u laat zien hoe gemakkelijk het werken met de communicatiemodules van HMS daadwerkelijk is. Tevens zal hij het met u gaan hebben over het omslagpunt wanneer het interessant is om modules te gebruiken en wanneer u beter zelf het geheel kunt gaan ontwikkelen. Ook zal hij op de beursvloer een demonstratie geven om u het gemak van ontwerpen met modules zelf te laten ervaren.
Reden te meer om op 19 april af te reizen naar Den Bosch.