Algemeen

Mega-accu

De Mega Cube van iwell is een intelligent accusysteem met een capaciteit van 14 MWh en een vermogen van 7 MW. Dankzij een real-time koppeling met duurzame energiebronnen stimuleert de accu de inzet van groene energie in Nederland.

Huib van Essen, gedeputeerde van Provincie Utrecht (o.m. portefeuille Energietransitie en Klimaat) en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (o.m. portefeuille Mobiliteit en Energie) steldlen de Mega Cube in werking door deze ‘op stroom’ te zetten.

Tegelijkertijd draagt hij bij aan een vermindering van het gasverbruik van de Eneco-elektriciteitscentrale in Utrecht. iwell levert bij de realisatie van de Mega Cubes de hardware en de software om het accusysteem te monitoren en aan te sturen, maar is ook projectontwikkelaar. De accu stelt Eneco voortaan in staat om de opgeslagen stroom uit de accu in te zetten voor het balanceren van de in- en uitgaande energie op het stroomnet. Hierdoor kan de centrale een piekvraag opvangen door eerst duurzaam opgewekte energie in te zetten en productiecapaciteit van de centrale stapsgewijs op te schalen. Dit zorgt voor een vermindering van het gasverbruik. Met het FlexiDao monitoring systeem wordt er daadwerkelijk groene stroom gebruikt van Nederlandse zon- en windparken. De Mega Cube is op het Eneco-terrein opgesplitst in 6 losse containers, voorzien van drie transformatoren. Met de inzet van dit grote accusysteem maakt iwell het energienet minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het systeem bespaart 2,6 kiloton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan het jaarlijks verbruik van ruim 2.600 huishoudens. Gedurende de gehele levensduur van de batterij wordt bijna 40 kiloton CO2 bespaard.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Algemeen