Beurzen, congressen, seminars, events

Het stroomnet – vol of niet?

De dertiende editie van Sunday, het grootste eendaagse evenement voor de zonne-energiesector in Nederland, vindt plaats op maandag 17 april 2023.

Het Nederlandse stroomnet zit vol. Op vele plekken is het aansluiten van grootschalige wind- en zonneparken niet mogelijk. Die problematiek geldt ook aan de vraagzijde, bijvoorbeeld bij uitbreiding en nieuwbouw van bedrijven. Dat legt een grote druk op de energietransitie en het is niet goed voor de ‘BV Nederland’. Niettemin is er nog heel veel onbenutte ruimte. Bij aansluiting op het elektriciteitsnet wordt een bepaalde contractwaarde afgesproken voor injectie of afname. Die wordt dan gereserveerd. Is het theoretische maximum van het stroomnet bereikt, dan is er nog nauwelijks iets mogelijk. In werkelijkheid zijn er echter slechts enkele piekmomenten waarbij de netcapaciteit wordt overschreden. Grote batterijsystemen bij zonneparken plaatsen wordt in Nederland nog nauwelijks gedaan. De noodzakelijke capaciteit van systemen is groot, ze zijn duur, en een verdienmodel vergt meer dan inzetten op peakshaving. Ten gevolge van een gebrek aan kennis en ervaring vinden gemeenten de vergunningverlening lastig en kan dit een stroperig proces zijn. Bovendien is het niet altijd een haalbare oplossing.

Naast een plenaire keynote en paneldiscussie kent de Sunday dit jaar twee keer een ronde van vier parallelsessies. In de presentaties tijdens die parallelsessie gaan onderzoekers en ondernemers onder meer in op hoe de zonnecellen – en daarmee de zonnepanelen – van de toekomst eruit kunnen gaan zien.

De bijeenkomst in ReeHorst te Ede wordt georganiseerd door Holland Solar, TKI Urban Energy, TNO, Solliance en NWO.


Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws over Beurzen, congressen, seminars, events